Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rävskabb härjar - hundar smittas

Rävskabb är ett problem i Finspångsskogarna.
- Minst hälften av de cirka 35 rävar jag sköt förra året hade rävskabb, säger kommunjägare Tommy Jansson.
Även Smådjurskliniken i Finspång får varje vecka ta emot rävskabbssmittade hundar.

Frisk räv - men kring Finspång har många det senaste året haft skabb. Foto: Ludvig Ahl/Scanpix

Frisk räv - men kring Finspång har många det senaste året haft skabb. Foto: Ludvig Ahl/Scanpix

Foto:

Finspång2007-03-17 06:00
Häromdagen stod det klart att det lodjur som hittas död i ett dike i Lämmetorp i Finspång hade rävskabb. Och Tommy Jansson är inte förvånad. Rävskabb är nämligen ett problem i skogarna just nu och många rävar går därför en plågsam död till mötes.
- Hälften av de rävar jag sköt förra året hade synlig rävskabb. Vissa hade knappt ett hår på kroppen. En såg ut som om den doppats i vatten och sedan i mjöl, berättar Tommy Jansson.
Jansson tror att det kan vara långt fler än hälften som har sjukdomen eftersom det tar cirka en månad innan de tappar pälsen. Och det är extremt mycket. En orsak till detta är, enligt Tommy Jansson, att rävstammen har ökat kraftigt.
- Den är tillbaka i samma status den var på 70-talet, innan rävskabben kom och tog kål på dem, säger Tommy Jansson.

Hundar får klåda
Rävskabb bland hundar i Finspång är inte heller ovanligt. På Smådjursmottagningen i Finspång får man i genomsnitt in en hund i veckan som smittats. Hundägarna söker för hundens klåda, som är det första symtomet på rävskabb.
- Ibland kommer det tre-fyra hundar på en vecka, säger Greta Blomgren, djursjukvårdare.
Det händer även att katter får rävskabb även om det är ovanligt.
Även kommunjägarens två hundar har drabbats av rävskabb vid flera tillfällen på bara ett par år.
- Efter någon vecka märker man att hunden njuter extremt mycket av att bli kliad på ryggen. Därefter har de gått under våra sängar och dragit ryggen mot botten, säger Jansson.

Manar till lugn
Hur de har smittats vet han inte. Antingen är det husse, som tar hand om de smittade rävarna, som dragit med sig smittan hem eller så har de fått det när de varit med honom ut i skogen under jaktperioden.
- Smittan överförs huvudsakligen via direktkontakt, men även via platser och rävlyor. Skabbdjuret kan under gynnsamma förhållanden överleva några veckor utanför räven.
Trots detta manar Tommy Jansson till lugn. och han tycker inte att man ska gå ut och varna hundägare att hålla sina hundar inne.
- Det är ingen fara att bli smittad även om det är obehagligt för hunden, säger han.

Känslig avvägning
Hittills i år har Tommy Jansson skjutit sex rävar. Samtliga har varit angripna av rävskabb.
- Den här tiden får rävarna sina ungar varför det är känsligt att skjuta dem. Men det är hela tiden en avvägning - har mamman skabb drabbar det även ungarna som ändå stryker med, säger Jansson.
För att förhindra att smittan sprids kan man inte bara lämna de rävskabbsmittade djuren ute i skogen.
- När jag skjutit dem eldar jag upp dem, säger han.
Fakta/Rävskabb
Rävskabb är ett litet kvalsterdjur som ofta angriper hund och räv. Skabben orsakar kraftig klåda och så småningom hudförändringar.
Skabbdjuren lever och lägger ägg i gångar i huden.
Hundar kan smittas både genom direkt kontakt med redan smittade djur (vanligtvis räv) och indirekt genom att skabbkvalstret överlevt en kortare tid på platser där infekterade djur, räv eller hund, vistats.
Skabbdjuret kan under gynnsamma förhållanden överleva några veckor utanför värddjuret, men då krävs lagom fuktighet och temperatur.
För att behandla krävs veterinärmedicinska preparat.
Även människor kan smittas men ger i allmänhet endast kortvariga besvär, så kallad skenskabb. Kvalstret kan inte fortleva och föröka sig på de värddjur som är främmande för dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om