Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Rätt sparka Waltré"

Alla utnämnda ledare har säkert goda avsikter med sitt ledarskap, men vissa ledarstilar passar inte in i vissa organisationskulturer. De svagheter som finns i en organisation kan lätt förstärkas om "fel" ledare kommer in.

FINSPÅNG2004-06-19 06:00
Orden kommer från Lars Gustafsson, facklig företrädare för JUSEK inom Finspångs kommun.
- Jag vill balansera uttalandena genom att ge min syn på ledarskap. Om det inte fungerar i toppledarskapet måste det till en förändring. Det är likadant som i ett kommunalt bolag, där vd:n motsvarar kommundirektören, fungerar det inte måste ledningen bytas ut. Vi stödjer beslutet som majoriteten i kommunstyrelsen tog, säger Lars Gustafsson.
Han menar också att frågor som handlar om relationer är komplexa, mångfacetterade och svårhanterliga. Många av frågorna kan inte heller besvaras av hänsyn till de inblandade. På frågan om vad Waltré gjorde som var så fel att han tvingades bort från sin tjänst vill inte Lars Gustafsson svara på. Han uttrycker dock att modern kommunal verksamhetsledning kräver goda ledare, inte välmeriterade i bokstavlig mening, utan mer i förmåga och kraft att få en organisation mot- och motiverad för sin uppgift. Den rätte, eller gode ledaren behöver inte bevisa sin ledarförmåga utan får den bekräftad genom resultat.

Företräder gamle KD:n
När Staffan Waltré anställdes som kommundirektör var politiker och fackliga representanter överens att han var den som bäst skulle klara jobbet, alla utom JUSEK.
- JUSEK var inte representerat då, säger Lars Gustafsson.
Fyra anställda inom kommunen tillhör JUSEK, som företräder jurister, civilekonomer, system-, personal- och samhällsvetare, däribland förre kommundirektören Christer Sävblom.
- Den tid jag arbetade tillsammans med Christer Sävblom är den bästa tiden i mitt yrkesverksamma liv. Att kommunikationen mellan Waltré och förre kommundirektören inte fungerade kan inte Sävblom lastas för. Han har blivit utsedd av kommunstyrelsen att handha Grosvadsutredningen. Med den stora erfarenhet han har av projektledarskap är det klart att man utnyttjar den resursen annars vore man dum, säger Lars Gustafsson.

Rätt beslut
Att han helt står bakom beslutet att avskeda Waltré betyder inte att han ser det som den enda lösningen.
- Men jag tycker att det visar på mod och att man vågar ta tag i problemen och jag tror att det ger positiva signaler.
De förslag på åtgärder som beskrivs i den konsultrapport som kommunstyrelsen grundar sitt beslut på måste enligt Lars Gustafsson ändå genomföras och det är ett arbetet för den nya kommundirektören.
- Den tillförordnade kommundirektören ska sätta organisationen och se till att återskapa arbetsro så att åtgärderna kan genomföras. Ur facklig synvinkel vore det kanske också bäst om de varsel som ligger blåstes av för att se om man verkligen behöver varsla om uppsägning på kommunstyrelsekontoret, det kanske går att lösa på ett annat sätt, säger Lars Gustafsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om