Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rådet: Viktigt med vardagsmotion

Råkar du ut för hjärtproblem och bor i Finspångs kommun, kommer du med all säkerhet att möta sjuksköterskan Anneli Rudenäs, specialist på hjärtrehabilitering.

En hjärtinfarkt eller ett hjärtstopp, ställer många frågor fysiskt och psykiskt. "Gör patienten de livsstilsförändringar som behövs, kan de flesta få ett fortsatt bra liv", säger Anneli Rudenäs.

En hjärtinfarkt eller ett hjärtstopp, ställer många frågor fysiskt och psykiskt. "Gör patienten de livsstilsförändringar som behövs, kan de flesta få ett fortsatt bra liv", säger Anneli Rudenäs.

Foto: Mikael Grip

Finspång2021-02-13 11:00

– Det är mig patienterna först träffar när de kommer till hjärtmottagningen på nya vårdcentrum i Finspång. 

Anneli har jobbat med hjärtrehabilitering i Finspång sedan 1996. Varje vecka tar hon emot 15 till 20 Finspångsbor med någon form av hjärtproblem.

– Den överlägset största gruppen har hjärtsvikt. Det är ett tillstånd som ökar med stigande ålder. Det kan vara personer som har drabbats av en hjärtinfarkt och sedan fått hjärtsvikt.

Efter till exempel en hjärtinfarkt förs patienten till Vrinnevisjukhuset i Norrköping i det akuta skedet. Efter två till tre veckor är det dags för ett första besök hos Anneli.

– Då är det fokus på hur patienten mår, både fysiskt och psykiskt, och vi diskuterar livsstilsförändringar. Det är inte alltid det enklaste, en del har enklare för det och andra svårare. Det kan handla om att sluta röka vilket är det absolut viktigaste att ta bort. Det handlar också om att äta mer rätt och motionera samt undvika stress. Nedstämdhet och depression ökar risken för återfall, vi tar hjälp av vårt samtalsteam när det behövs. Även om patienten inte märker det själv, så kan närstående märka personlighetsförändringar.

undefined
Råkar du ut för hjärtproblem och bor i Finspångs kommun, då kommer du med all säkerhet att möta sjuksköterskan Anneli Rudenäs, specialist på hjärtrehabilitering.

Hon poängterar vikten av vardagsmotion.

– Det är superviktigt. Vardagsmotion har större betydelse än att gå på gym en eller två gånger i veckan. Vår sjukgymnast lägger upp en träningsplan som patienten bör följa. Det går också att delta i våra gruppträningspass.

Hjärtproblem uppstår inte bara av dåliga levnadsvanor eller stress, det kan också vara ärftligt.

– Ibland händer det att en person lever sunt och ändå drabbas av hjärtbekymmer. Det kan handla om att patienten har förhöjda blodfetter och att det är ärftligt. Då finns det mediciner som skyddar. Även om det inte finns så mycket att förändra i livsstilen, finns det hopp för ett fortsatt bra liv, förklarar Anneli Rudenäs. 

Har behovet av hjärtrehabilitering ökat i Finspång?

– Jag har nog fått lite mer tid att arbeta med det. Men patienterna som drabbas av hjärtinfarkt är färre. Folk röker mindre och vi behandlar mer förebyggande. De med högt blodtryck får bra behandling och vi räddar också fler efter en hjärthändelse.

Att leva ett fullödigt liv efter till exempel en hjärtinfarkt ser Anneli inte som några problem.

– Nej, bara man tar sina mediciner och följer råden och gör de livsstilsförändringar som behövs, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!