Räddningsverket får högskoleutbildning
FINSPÅNGTill hösten startar en ny högskoleutbildning i Räddningsverkets regi som ska utbilda bland annat blivande brandmän.
Håkan Brantås är lärare på en av de skolor som nu erbjuder högskoleutbildning inom räddning och säkerhet. I går besökte han räddningstjänsten i Finspång.
Foto:
Håkan Brantås är lärare vid räddningsskolan Rosersberg som är en av fyra skolor i landet där den nya utbildningen ges. I går besökte han räddningstjänsten i Finspång för att berätta om den nya utbildningen och den kommunala räddningstjänstens del i det hela.
<b>Stora skillnader</b>
Det finns stora skillnader med den nya utbildningen jämfört med den traditionella. Som det är nu så har man först ett jobb inom räddningstjänsten och efter att arbetat minst ett år kan man gå en 15 veckor lång kurs för att bli brandman. Nu kommer man istället alltså att studera under två år, något som ger 80 högskolepoäng - och studieskulder.
Tidigare var det så att kommunen stod för utbildningen nu får man betala själv.
- Det kan ju bli så att lönerna höjs och att det kan vara en morot, säger Håkan Brantås.
Det kommer inte heller att bli så att det bara anställs räddningspersonal från den här utbildningen. Kommunerna har rätt att själva besluta vilken kompetens de tycker är lämplig för sin personal. Det kan bli hårdare konkurrens om de elever som går ut den nya utbildningen eftersom de får ett brett kunnande.
På räddningstjänst i Finspång är man positiva till högskoleutbildningen.
-Jag tror att de här eleverna kommer att gå ut med en bred kompetens och det är positivt för oss att de redan är utbildade när de kommer hit. Tidigare har det ju varit vi som fått avsätta tid och resurser för att lära upp dem, säger räddningschefen Jan-Erik Heintze.
<b>Gott om sökande</b>
Han hoppas också att Finspång ska vara intressant för eleverna att jobba i så småningom, att alla inte vill till de större städerna. Hittills har man inte haft problem med att få sökande till de lediga tjänster som funnits och just nu pågår rekrytering av tre brandmän och till de tjänsterna tros i alla fall ett hundratal personer söka.
Det som oroar lite är att det redan vid intagningen till utbildningen sker en segregering.
- För att vara behörig krävs att man har körkort och nu förtiden är det inte alldeles självklart att ungdomar som går ut gymnasiet har körkort eller har råd att ta det, säger Torbjörn Gustafsson som är insatsledare.
Något som det också funderades kring var vilken roll handledaren på räddningstjänsten ska ha. Under andra läsåret består en hel termin av praktik och då undrar man naturligtvis vad som förväntas av handledaren. Troligtvis kommer det att klarna i god tid tills hösten 2004 då den första kullen går ut på praktik.
Den 6 februari på kvällen kommer det att hållas en informationsträff för intresserade på brandstationen. Då finns möjlighet att träffa representanter från räddningsverket och personal från räddningstjänsten i Finspång.
Skydd mot olyckor är en eftergymnasial utbildning på 80 studiepoäng.
Utbildningen kommer att ska på Räddningsverkets fyra skolor i Rosersberg utanför Stockholm, Revinge utanför Lund, Skövde och Sandö utanför Kramfors.
Grundläggande högskolebehörighet krävs plus vissa andra ämnen.
Du måste även vara simkunnig, ha körkort, vara fullt frisk och ha ett godkänt konditionstest.
Den 1 mars är sista ansökningsdag.
Mer information finns att läsa på www. brandman.srv.se