Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Räddningstjänsten om kommunhusets garage: En dödsfälla

Inga brand- eller rökdektektorer. Vid en eldsvåda kan inte ens räddningstjänsten gå in och släcka. Där har Finspångs kommun placerat sina laddningsstationer till elbilarna.

I det nedre förhyrda garaget är porten den enda vägen för röken att ta vägen. "Ett tillslutet utrymme som inte går att ventilera ut, då går inte vi in", säger Daniel Sanér på Räddningstjänsten.

I det nedre förhyrda garaget är porten den enda vägen för röken att ta vägen. "Ett tillslutet utrymme som inte går att ventilera ut, då går inte vi in", säger Daniel Sanér på Räddningstjänsten.

Foto: Ulf Stråhle

Finspång2020-09-05 12:00

En dödsfälla – så beskriver räddningstjänsten garaget för förhyrda platser under Finspångs Kommunhus. I händelse av en brand vid de nyinstallerade laddstationerna för elbilar på bottenplanet.

Utrymmet saknar brand- och rökdetektorer, ligger svåråtkomligt i källargaragets innersta del, utom synhåll från in- och utfarten.

– I det här fallet är det sämsta tänkbara placering av en laddningsstation för ett elfordon. Dels ligger det under jord. Ingen ventilering finns. Det enda stället det byts luft är vid in- och utfartsporten, säger Daniel Svanér på Finspångs räddningstjänst.

Det innebär att vid en brand under kommunhuset där ett hundratal tjänstemän och politiker jobbar, går det inte att gå in och släcka.

– Skulle ett sådant här fordon orsaka en brand, som skulle antända en bil bredvid, blir det enorma energimängder. Värme och rök. När det är ett tillslutet utrymme som inte går att ventilera ut, går inte vi in. Möjligtvis om vi kan "lobba" in vattnet och på så sätt släcka. Hade man placerat laddstationerna så nära ingången som möjligt, kan vi jobba utifrån och ändå släcka.

Räddningstjänsten har haft frågan uppe i bygg- och miljönämnden i Finspångs kommun i en diskussion utanför dagordningen. Sverigedemokraterna uppmärksammade problemet och har lagt fram ett initiativärende till kommunstyrelsen som tas upp i slutet av september.

– De (Räddningstjänsten) har gjort en framställan, men det har inte hänt något. Så då tog vi tag i det. Kai Hallgren har ansvaret och har jobbat fram ärendet med mig. Vi lyfte det till kommunstyrelsen för det går lite fortare då, säger oppositionsrådet Torgny Maurer (SD).

– Även om det kanske inte händer, så finns det en risk. Det är inte som en bensin- eller dieselbil, utan det kan gå direkt illa vid en sådan brand. I princip kan hela kommunhuset brinna ned, säger Torgny Maurer.

Ari Koivunen, tjänsteman på fastighetsavdelningen känner till risken.

– Det finns inga regler för det här. Det förekommer inte bara hos oss utan lite varstans i Sverige. Det är helt enkelt en lämplig plats, dit man dragit elen.

Har ni diskuterat placeringen?

– Jag vet att det har varit diskussioner med räddningstjänsten. Vi har ingen lämpligare plats egentligen. Hittar vi det kommer vi givetvis att flytta dem dit, säger Ari Koivunen om frågan, som kommer upp i kommunstyrelsen i september.

Karta: Bergslagsvägen 13
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!