Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rabatter sänker genomsnittshyra

Att bo i Vallonbygdens lägenheter i Finspång kostar i genomsnitt 693 kronor per kvadratmeter. Det är lägre än den genomsnittshyra som Hyresgästföreningen redovisat.
- Hyresgästföreningen har både rätt och fel.

- Genomsnittshyran per kvadratmeter är 693 kronor, säger Mikael Rådegård, vd för Vallonbygden. Foto: Titti Olovsson

- Genomsnittshyran per kvadratmeter är 693 kronor, säger Mikael Rådegård, vd för Vallonbygden. Foto: Titti Olovsson

Foto:

FINSPÅNG2005-10-28 06:00
Det säger Vallonbygdens vd Mikael Rådegård i en kommentar till en artikel i Folkbladet förra veckan. Där refererade vi en redovisning i Hyresgästföreningens nyhetsbrev Husknuten. Redovisningen listade kvadratmeterhyran i genomsnitt och redogjorde också för kostnader för värme, el, VA och sophämtning.
Enligt Hyresgästföreningens sammanställning ligger årets kvadratmeterpris inom Vallonbygden på 740 kronor.
- Det är både rätt och fel, säger Mikael Rådegård, Vallonbygdens vd. Det stämmer att bruttohyran är 740 kronor, men i verkligheten är den hyra vi tar ut lägre.

Lägre hyra
Anledningen är att det finns rabatter som sänker genomsnittspriset.
- Vallonbygden har till exempel maxhyra för ungdomar. Vi har också en rabatt för hyresgäster som bor kvar en längre tid. Rabatten startar vid en hyrestid på fem år och ökar ju längre hyresgästen bor kvar.
Rabatterna minskar det faktiska kvadratmeterpriset som i stället blir 47 kronor lägre. Mikael Rådegård anser att det är svårt att göra jämförelser mellan olika bostadsföretag på olika orter.

Outhyrt
- Vi lever i olika världar. Den framförhandlade bruttohyran kan inte tas ut på alla ställen. Här i Finspång har vi en helt annan marknadssituation än i till exempel Linköping. Tyvärr är det inte första gången som Hyresgästföreningen centralt kommer med uppgifter som inte stämmer på den lokala nivån.
De fyra stora hyresvärdarna på orten - Vallonbygden, Ståhls, Limhamnsbostäder och Kungsleden - använder sig alla av olika former av rabatter. Alla kämpar de med att få sina lägenheter uthyrda.
Vallonbygden har 93 procent av sitt bestånd uthyrt. Det innebär 120 - 130 tomma lägenheter. Jämfört med tidigare är situationen bättre - men den är inte bra, tycker vd.
- Att öka uthyrningarna till 95 procent vore bra, 97 procent vore ännu bättre.

Flyttar ofta
Vid sidan av tomma lägenheter är omsättningen av hyresgäster en kostnad. Vallonbygden har visserligen en grupp äldre, trogna hyresgäster. Men samtidigt är omsättningen av hyresgäster hög.
- Yngre flyttar mer. Dels flyttar de från orten, men de flyttar också mellan olika värdar. På fyra år har alla våra lägenheter omsatts. Det innebär kostnader, både i administration och reparationer.
Eftersom inte alla hyresgäster flyttar innebär omsättningen alltså att vissa hyresgäster flyttar mer än en gång under fyra-årsperioden.

Inget bud ännu
Vad har då Mikael Rådegård för uppfattning om systemet med rabatter på hyran? Både bra och mindre bra, visar det sig.
- Rabatterna har varit positiva för oss så här långt och vi kommer att ha dem kvar, men utformningen kan förändras. Samtidigt sätter rabatter systemet ur funktion.
Inom kort börjar årets hyresförhandling i Finspång. En framställan om förhandling är inlämnad till Hyresgästföreningen.
- I nuläget har vi inte preciserat oss vad det gäller nivån på hyrorna nästa år, säger Mikael Rådegård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om