Psykflytt till Norrköping
Kring den 15 november flyttar vuxenpsykiatriska mottagningen i Finspång. De flesta patienter får efter det ta sig till Norrköping för vård. Men den grupp av patienter som mår sämst får fortsatt vård i Finspång.
Här kommer en del av den vuxenpsykiatriska mottagningen av patienter från Finspång att ligga: På lasarettet i Finspång. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
Vuxenpsykiatrin i Finspång delas i två delar, där de patienter som mår sämst och är långtidssjuka kommer att få sin vård i Finspång, andra får ta sig till Norrköping.
- Det betyder att de som har psykosdiagnoser kommer att vara kvar, men vi tar självklart hänsyn till varje enskilt patient. Om någon kommer till oss och är deprimerad skickas han eller hon inte automatiskt till Norrköping, säger Agneta Palm som är enhetschef för Norra enheten.
Norra enheten har samma upptagningsområden som vårdcentralerna i Sandbyhov, Åby, Kolmården, Kungsgatan och så vuxenpsykiatriska mottagningen i Finspång. Namnet Norra till trots kommer mottagningen att ligga i centrala Norrköping på Generalsgatan, där Psykosteamet tidigare fanns. Det är väntan på att ombyggnaden av de lokalerna ska bli färdiga som gör flyttdatumet preliminärt.
- Jag kan ju inte lova exakt vilken dag hantverkarna blir klara, säger Agneta Palm.
400 patienter berörs
Verksamheten i Finspång kommer att finnas på lasarettet i lokaler mitt emot apoteket. De lokalerna står idag tomma och man kommer att flytta in i dem samtidigt som lokalen i Norrköping.
Hur många patienter som kommer att få åka till Norrköping för vård och hur många som kommer att få sin vård i Finspång av de sammanlagt cirka 400 patienterna som berörs av omorganisationen visste Agneta Palm inte på rak arm.
- Det är inte heller säkert att alla patienter som får vård i Finspång får det på lasarettet. Det kan ju vara så att de behandlas i hemmet eller att man träffas på andra ställen, säger Agneta Palm.
Agneta Palm har arbetat 30 år inom psykiatrin, senast som enhetschef på Blommelund i Norrköping, men har bara hunnit med att vara chef för Norra enheten i en månad.
- De andra områdena har jag arbetat med sedan tidigare, så nu håller jag på att lära känna folk i Finspång, på kommunen och på lasarettet för att samarbetet ska fungera så bra som möjligt.
Finspång föredöme
Finspång har varit ett föredöme i fråga om att samarbeta mellan olika instanser i det så kallade SOCSAM-projektet. Det är en modell som Anders Milton som gjort psykiatriutredningen, kommit fram till att fler kommuner och landsting borde arbeta efter. Meningen är också enligt Agneta Palm att det arbetet ska fortgå.
- Hur det kommer att fortsätta och vilka avtal som kommer att gälla kan jag däremot inte svara på.
När det gäller hur psykiatrin kommer att samarbeta med primärvården så kan det exempelvis handla om att man får komma till psykiatrin för ett bedömningssamtal istället för att först komma via vårdcentral eller allmänläkare på lasarettet.
Drygt 30 anställda kommer att arbeta inom den Norra enheten och sedan en månad tillbaka har de träffat varandra för att lära känna varandra innan de blir en geografisk enhet. Redan nu är det så att om man ringer på den psykiatriska jourtelefonen så kommer man inte längre till ett team i Finspång utan kopplas direkt vidare till en joursjuksköterska på Blommelund.