På crossbanan i Eliantorp går åttondeklassare från station till station för att prova på olika jobb, som exempelvis att arbeta på ett LSS-boende eller vara undersköterska.
Andra är samlade runt räddningstjänstens brandbil för att titta hur det ser ut inuti och få testa på att koppla samman slangarna.
Tisdagens tema, vård och omsorg, är en del av en flera dagar lång praoslinga där olika yrkeskategorier får visa upp sina arbeten.
– Vård och omsorg är så brett, det är från äldre till räddningstjänsten, så man kan bli väldigt mycket olika saker, säger Anna Abrahamsson, lärare på Curt Nicolin-gymnasiet.
Sedan årsskiftet är prao återigen obligatoriskt i grundskolan. På grund av detta har Finspångs kommun, tillsammans med CNG och representanter från industrin och vården, byggt upp praodagar för att visa vilka jobbmöjligheter det finns inom olika yrken. Praoslingan är sex dagar lång, uppdelad på förra och denna vecka.
Jendela Weissman, karriärcoach på Curt Nicolin-gymnasiet, förklarar att det ska fungera som en ögonöppnare för eleverna.
– Anledningen till denna satsning är för att arbetsmarknaden i Finspång är väldigt inriktad mot industri och vård, hela 60–70 procent, säger hon.
Eleverna själva tyckte att det mest intressanta under dagen var att köra en hinderbana med rullstol, men också en fyrhjulingstur där man fick testa på att vara blind, döv eller båda delarna medan en chaufför körde runt en.
Malva Ramlöv var en av eleverna som provade på att vara blind, något som hon tyckte var läskigt men intressant.
– Det kändes som att man åkte baklänges, man fattade inte vart man var, säger hon.
Jendela Weissman förklarar att de är väldigt nöjda med dagen och hoppas att syftet uppfylldes: Att eleverna nu fått en större inblick i vård- och omsorgsyrkena och kanske blivit inspirerade till ett framtida jobb.
– Förhoppningen är att de har fått en ögonöppnare för de här yrkena. Här finns alla möjligheter att se alla yrkeskategorier och jag tycker det är viktigt att alla får ta del av det.
Åttondeklassaren Linnéa Blom tyckte att dagen var lärorik och tror att många har lärt sig mycket. Hennes klasskompis Malva Ramlöv håller med.
– Det är lärorikt att få testa på olika yrken och att få lite mer inblick i vad man vill eller inte vill göra, förklarar hon.