Protestlistor om Högby dagverksamhet
Det mullrar från pensionärer i Finspång. Socialförvaltningen vill med ett besparingsförslag omvandla Högby dagverksamhet till en träffpunkt som till största delen drivs av föreningar.Det vill de boende och andra som nyttjar hobbylokalerna och matsalen inte acceptera. Cirka 140 personer skrev på protestlistor som cirkulerade förra veckan.
Här är några i Högbys vävargrupp som skrivit på protestlistan för att ha kvar hobbyverksamheten och matsalen i nuvarande former. Från vänster Gudrun Sundin, Maria Jonsson, Carin Lindh, Edit Jönsson, Valborg Gustavsson, och Naemi Johnson. Längst bak Anita Svensson och Doris Carlsson, två av ledarinnorna.
Foto:
Socialförvaltningen har lagt ett förslag att Högbys dagcentral ska förändras till en träffpunkt, där föreningar, till exempel pensionärsföreningar, ska stå för en avgörande insats. Besparingen beräknas till 2,5 miljoner kronor. Socialnämnden har ännu inte tagit beslut i frågan.
140 protesterar
Det var pensionärrna själva som förra veckan tog initativ till en protestlista. Cirka 140 personer skrev under innan listorna lämnades in till socialförvaltningen.
- Hur tänker man egentligen? Ena dagen skriver man att Högby dagverksamhet ska läggas ner, nästa dag annonserar man om en nystart för Storängsgårdens dagverksamhet. Våra pensionärer har reagerat starkt på det, konstaterar hobbyns ledarinnor Ulla Bernhard, Doris Carlsson och Anita Svensson i en skriftlig inlaga.
Är skeptiska
De tre ledarinnorna tvivlar på att föreningar ska kunna sköta dagverksamheten. De anser att det behövs fast personal för att samordna verksamhetens innehåll. Den personal som nu fungerar trivs tillsammans och med sitt arbete, vilket påverkar pensionärerna på ett positivt sätt.
Numera drivs kampanjen i kommunerna att seniorer ska bo kvar hemma så länge som möjligt.
- Behovet av dagverksamhet blir då än större. Får man inte äta och träffas vid middagsbordet i en matsal blir pensionärerna än mer isolerade, hävdar hobbyns ledarinnor.
- De får inte ta bort hobbyn. Det är roligt för oss att kunna väva under bra ledare, säger Maria Jonsson, en i den 65 kvinnor starka vävargruppen.
Har en viktig uppgift
Lennart Öhrmalm blir 90 år i september. Han bor sedan 1990 i Majelden, snett över gatan, och har upprörts över de planerade förändringarna. Han har skrivit på protestlistan, men också författat ett eget inlägg.
- Jag lever på Högby varje dag mellan klockan 12 och 15. Jag dricker kaffe, äter och pratar i sitthörnan. Det vore synd om kommunen förstör något som gjorts bra. Högby är ett utmärkt ställe att vara på. Det är bra organiserat och fyller en viktig uppgift för oss pensionärer, både för dem som bor här och gäster. Jag anser att det vore fel att ta bort hobbyverkamheten och den fina personal som arbetar där. Trivseln är 100-procentig. Matserveringen är ett utmärkt komplement för dem som bor här. Skulle den tas bort vet jag inte hur de boende skulle klara sig, anser Lennart Öhrmalm.