Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Protest mot Högby-planer

Protesterna mot förslaget att omvandla Högby dagverksamhet till en träffpunkt är många. Det märktes vid ett möte som Kommunalpensionärernas avdelning 78 ordnade på Högby i måndags. Socialnämndens ordförande Conny Eriksson (s) fick ta emot mycket kritik.

Det var de personer som hade samlats på Högby vid ett möte med socialnämndens ordförande Conny Eriksson (s). Här är det Ivan Åhlström som greppat mikrofonen för att framföra sina synpunkter.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Det var de personer som hade samlats på Högby vid ett möte med socialnämndens ordförande Conny Eriksson (s). Här är det Ivan Åhlström som greppat mikrofonen för att framföra sina synpunkter. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-04-22 06:00
Med anledning av det sparförslag som socialförvaltningen lagt fram och som innebär att dagverksamheten på Högby ska läggas ned och ersättas med någon typ av träffpunkt, ordnade Kommunalpensionärernas avdelning 78 ett möte på Högby i måndags. Socialnämndens ordförande Conny Eriksson (s) ställdes till svars och fick ta emot mycket kritik från ett 30-tal deltagare.

Is i magen
Bengt Lindberg vädjade till Conny Eriksson att ha is i magen. Han konstaterade att enligt budgetpropositionen så kommer extra kommunala bidrag att ges av regeringen. De Finspång får skulle socialnämnden kunna använda.
- Ha lite is i magen. Har man gjort sig av med något är det svårt att bygga upp det igen, sade han.
Bengt Kindgren var kritisk mot att kommunen föreslagit att till exempel pensionärsorganisationerna skulle kunna ta ett stort ansvar för dagverksamheten.
- Vi som pensionärsorganisationer kan inte stå för kostnaden. Vi har inte den ekonomin och vi har inte den kunskap som krävs och som personalen här har. Jag tycker att det är kommunens skyldighet att ha det här. Sen kanske man kan ta ut en symbolisk avgift för det, men då ska den vara liten.
Conny Eriksson redogjorde för att Högby omvandlats till ett seniorboende och ställde sig därmed frågan vem som skulle stå för kostnaden för kringaktiviteter.
- Det är ingen frågan om att det är omtyckt här. Men frågan är vad socialnämnden ska ta på sig. Enligt likställighetsprincipen i kommunallagen så måste vi göra samma sak för alla pensionärer i Finspångs kommun. Min åsikt är att vi inte har ekonomi till det i en framtid, sa Conny Eriksson, ett budskap som han upprepade flera gånger.
- I de diskussioner som har varit i nämnden så är vi beredda att stå för en en träffpunkt och ha någon personal kvar, förklarade han också.
Conny Eriksson tyckte även att pensionärerna borde ta kontakt med bostadsbolaget Vallonbygden. Han menade att det även måste ligga bostadsbolagets intresse att titta på vad man kan erbjuda i gemensamhetsutrymmena som ett led i att skapa ett attraktivt boende. Han fick mothugg av Bengt Lindberg:
- Göm er inte bakom Vallonbygden. Det är inte vi som ska gå till dem.

Social ensamhet
En kvinna tyckte att politiker och tjänstemän genom detta förslag försätter pensionärerna i en social ensamhet.
- Jag vet att den sociala gemenskapen är bra här, men frågan är vem som ska stå för det, upprepade Conny Eriksson.
Vad gäller förslaget om att använda extra pengar från staten till detta ansåg Conny Eriksson att det var bättre att använda pengarna till personaltäthet.
Ännu har inget beslut fattats om framtiden på Högby, socialnämnden fattar förmodligen ett beslut i frågan i maj. Besparingen beräknas bli 2, 5 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om