– Ett av problemen här är att det inte finns något dagvattenrör. Det var så man gjorde förr, regnvattnet går på avloppsledningen. Det är den stora miljöanpassningen i det här, att Axsäters reningsverk inte ska behöva ta emot och rena regnvatten och smältvatten, säger Jimmy Öman och fortsätter:
– Det här är verkligen ett "skönt" projekt, där vi också kommer att förhindra att husägare får översvämningar i sina källare i framtiden. Är det för lite kapacitet i avloppsledningen och det kommer en störtskur, hinner inte vattnet undan. Det problemet bygger vi bort.
Rören som nu ska bytas ut är cirka 80 till 90 år gamla.
– Det är ett känt problem över hela Sverige att vattenrören behöver bytas. Det är vanligt med läckor och det kommer ta lång tid att åtgärda allting som behöver göras, berättar Isak Sandberg, driftingenjör.
Hur kommer det sig att ni sätter grävskopan i marken i just det här området just nu?
– Vi har haft en del problem med avloppsstopp som tyder på att avloppsrören också börjar bli dåliga. Därför var det dags att ta ett helhetsgrepp och samtidigt lösa dagvattenfrågan.
De gator som berörs i det här skedet är Södermalmsvägen, del av Kapellvägen, Mertens väg och Högalidsvägen. Sammanlagt handlar det om cirka 50 husägare.
– Under arbetets gång kommer dessa vägar stängas av i etapper och framkomligheten kommer att vara begränsad. Vi är väldigt noga med att ha en bra dialog med husägarna som påverkas, säger Jimmy Öman.
Hur påverkas husägarna?
– Ibland måste vi stänga av vattnet för att kunna arbeta. Vi drar en temporär ledning med vatten till varje hus. Tanken är att alla ska ha vatten som vanligt under hela projektet, förklarar Isak Sandberg.
Alla berörda husägare fick informationsbrev från Finspångs Tekniska innan arbetet startade.
– Ja, vi tänkte så i coronatider. Men kunderna behövde och ville ha den fysiska informationen, så vi löste det och träffades utomhus i mindre grupper, berättar Jimmy Öman.
Får era kunder en helhetslösning?
– Nja, efter att vi är klara måste varje fastighetsägare själva koppla om det som måste göras på tomten. En del har redan förberett för det, när de dränerat kring sina hus. Eftersom vi är ett kommunalt bolag, får vi inte konkurrera och göra arbeten på privata tomter, säger Isak Sandberg.
Arbetet beräknas vara klart en bit in på 2022.