Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Projektet som ska rädda feta barn

Antalet barn med fetma ökar i hela landet och så även i Finspång. Nästa år startas ett projekt för barn med fetma. Åtta barn ska hjälpas att få ett bra förhållningssätt till mat och fysisk aktivitet.

Det förespråkar Jenny Lindqvist, dietist, och Inger Andersson, distriktssköterska. Tillsammans ska de leda projektet för barn med fetma.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Det förespråkar Jenny Lindqvist, dietist, och Inger Andersson, distriktssköterska. Tillsammans ska de leda projektet för barn med fetma. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2003-11-14 06:00
Det är barn- och ungdomskliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping som bestämt sig för att starta ett projekt för barn med fetma och till det har man fått projektmedel.
? När vi fick höra talas om det frågade vi om inte Finspång också kunde få vara med och det fick vi, förklarar Inger Andersson, distriktssköterska i Hällestad.

Bra förhållningssätt
Tillsammans med Jenny Lindqvist, dietist på Närsjukvården i Finspång, NIF, ska hon arbeta med projektet i Finspång. I det två-åriga projektet som inleds i början av nästa år, kommer åtta barn mellan åtta och tolv år och deras föräldrar att få delta. 31 familjer i Finspångs kommun har anmält sitt intresse.
? Åtta barn är en droppe i havet, konstaterar Inger Andersson.
? Åtta personer är också kanske vad som är lämpligt att vara när man ska jobba i grupp, säger Jenny Lindqvist.
Metoden man kommer att arbeta efter är utarbetad av Unni Bonnedal i Göteborg. Per Bolme, som är överläkare på Vrinnevisjukhuset, är projektledare.
Inger Andersson och Jenny Lindqvist är noga med att påpeka att det inte handlar om något bantningsprojekt där målet är att barnen ska gå ner i vikt. Det handlar istället om att motivera dem till att få ett bra förhållningssätt till mat och aktivitet. Och så handlar det om att stärka barnens självbild. Att man valt just barn i ovan nämnda ålderskategori har sin orsak.

Små steg
? Det är lättare för barn att ändra sina vanor och sin fysiska aktivitet än för vuxna, säger Inger Andersson.
I projektet kommer man att jobba i grupp där varje barn kommer att få sätta upp små steg till förändring vad gäller mat och aktivitet. Detta med stöd av Inger och Jenny samt av föräldrar.
? Det handlar om att ta små, små myrsteg hela tiden, påpekar Inger Andersson.
? Vi tror att det är bra att jobba i grupp så att de kan ge varandra tips, säger Jenny Lindqvist.
Även föräldrarna kommer parallellt med barnen att jobba i grupp och därmed kunna stötta varandra i att vara ett stöd för barnen och sätta gränser.
Efter hälsokontroller och intervjuer tas de barn ut som kommer att få delta i projektet. Det handlar om att få med familjer som verkligen är motiverade till att göra detta. Barngruppen och föräldragruppen kommer att träffas en gång i veckan de första tre månaderna. Därefter trappas träffarna ner till en gång i månaden för att sedan bli en gång i kvartalet.

Stressade barn
Modellen innehåller ingen fysisk aktivitet utan ska mer motivera, det handlar om samtal som ska leda till egna initiativ i gruppen. När de två åren har gått ska projektet utvärderas.
Jenny Lindqvist och Inger Andersson har flera förklaringar till att fetma bland barn ökar.
? Det beror på vårt moderna samhälle som inte uppmuntrar till att röra på sig och det här med de vanliga måltiderna har luckrats upp, säger Jenny Lindqvist.
? Stressen bidrar också till att man lagrar fett i depåer i kroppen och barn är stressade i dag, säger Inger Andersson.
Konsumtionen av så kallad skräpmat har också ökat liksom konsumtionen av söta drycker, som exempelvis coca-cola. Vid en kartläggning som nyligen gjordes i Östergötland visade att var fjärde tio-åring är överviktig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om