Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Projektet avslutat - men samarbetet fortsätter

Projekt Knutpunken, som ska utveckla samarbetet mellan skola och näringsliv, är avslutat. Utvecklingsarbetet fortsätter dock i de medverkande kommunerna. I Finspång ska en samverkansgrupp, knuten till Näringslivscentrum, finnas.

FINSPÅNG2004-09-28 06:00
Förra hösten startade, som Folkbladet då berättade, projektet Knutpunkten. I projektet har förutom Finspångs kommun även Söderköpings, Mjölbys, Linköpings, Kindas och Åtvidabergs kommuner medverkat. Projektet har finansierats av Nutek och var också ett pilotprojekt kopplat till projektet LEGS (Local Employment Growth Strategies) som drivs i Östergötland. Projekt Knutpunkten har nu avslutats och en slutrapport har skrivits.
- Jag är nöjd. Vi har hittat en modell för Finspång och nu måste vi fortsätta vårt egna arbete, säger Anders Bengtson, Finspångs projektledare för Knutpunkten.
Syftet med projektet har dels varit att titta på vilken samverkan som i dag finns mellan skola och näringsliv, dels hitta en modell för en bättre samverkan i framtiden.
- Det viktigaste är att tydliggöra vikten av samverkan, att påvisa vilket mervärde kommun, näringsliv och skola kan få av samverkan. Samverkan handlar inte bara om praktikplatser och det ska inte bara vara skolan som blir vinnare på det här utan också företagen, säger Anders Bengtson.
I projektet har de olika kommunerna bland annat presenterat goda exempel på samverkan i respektive kommuner. För Finspångs del nämner Anders Bengtson exempelvis Nyhemsskolan som jobbat med projektet Framtidsfrön, som haft som syfte att få eleven mer engagerad i närsamhället.

Utbildat ambassadörer
Finspång är som bekant även aktivt inom Snilleblixtarna (som också handlar om samarbete mellan skolan och näringsliv) och i år hölls den nationella Snilleblixtmässan här.
I projektet har man både jobbat tillsammans i de olika kommunerna och så var och en i sin egen kommun. Inom projektet har till exempel också en så kallad Kresam-utbildning (Kresam står för kreativ samverkan) genomförts. Det har handlat om att utbilda ambassadörer för samverkan.

Startar samverksansgrupp
Att projektet nu har avslutats innebär inte att arbetet med de här frågorna upphör. I Finspång har man valt att etablera en så kallad samverkansgrupp. Den ska vara knuten till Näringslivscentrum, det nya kontor där kommunens näringslivsresurser och företagarföreningarna har samlats på ett och samma ställe. I gruppen ska studie- och yrkesvägledare, lärare och FR (Företagarnas riksorganisation) finnas representerade. Gruppen ska vara en slags förmedlingsgrupp och kunna sprida kontakter för samverkan. Det ska handla om kontakter åt båda håll, åt både skola och näringsliv. Gruppen ska också finnas som hjälp och stöd i de här frågorna.
På regional nivå går arbetet bland annat vidare genom att Östsam eventuellt ska utveckla en samverkansportal för praon, man ska undersöka möjligheterna att kunna ha ett system på webben för praktikplatser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om