Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Programmet slår flera rekord – fler sökande än någonsin

Rekordmånga sökande, rekordmånga tjejer och lång kö. När en hel del industriprogram i landet har svårt att få sökande är det tvärtom för CNG:s industritekniska program. "Fantastiskt roligt", säger biträdande rektor Stefan Abrahamsson.

Amelia Lindberg, Jonna Linell, Liv Orell och Sofia Carlsson är fyra av tjejerna som går industritekniska programmet på CNG.

Amelia Lindberg, Jonna Linell, Liv Orell och Sofia Carlsson är fyra av tjejerna som går industritekniska programmet på CNG.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2023-09-08 05:00

Industritekniska programmet vid Curt Nicolingymnasiet i Finspång är mer populärt än någonsin.

– När andra liknande program, både nationellt och regionalt, har få sökande ser vi ett paradigmskifte. Rekordmånga sökande totalt, rekordmånga tjejer – sju elever – och kö på 15 sökande, som inte kom in. Sånt här söktryck har vi inte sett på industriteknikprogrammet tidigare, säger Stefan Abrahamsson.

36 elever studerar i årskurs ett vid det aktuella programmet.

Varför har ni många sökande, när andra industriprogram har svårt att locka elever?

– Vi jobbar hela tiden nära företagen i kommunen. Det är mycket praktik, i årskurs tre är eleverna ute på företagen under större delen av läsåret. Det är positivt för Finspång som industriort att många väljer utbildningen, säger Stefan Abrahamsson.

undefined
Liv Orell, läraren Sebastian Lönn och Ella Landqvist arbetar i verkstaden.
undefined
Det råder full aktivitet inne i CNG:s verkstadslokaler.

16-åriga Liv Orell valde att studera industriteknik.

– Jag gillar att göra något praktiskt, att kunna hålla på med maskiner. Sedan är det en chans att gå ett högskoleförberedande program. Jag vill bli civilingenjör och hålla på med att designa motorer, säger Liv.

Skärblackatjejen tyckte inte det var ett svårt val att välja CNG.

– Jag bestämde mig när jag var på öppet hus och tjejkväll. Det är en fin skola med bra lärare. Jag valde industriteknik för jag tycker det är kul att vara i en verkstad, säger Liv Orell.

Jonna Linell, Amelia Lindberg och Sofia Carlsson är ytterligare några av tjejerna i klassen.

undefined
Sofia Carlsson, Jonna Linell och Amelia Lindberg spraymålar ringar, som ska användas till smycken.
undefined
Rekordmånga sökande, rekordmånga i kö, rekordmånga tjejer. CNG:s industritekniska program slår flera rekord i år.

– Förra året var det bara en tjej på programmet, det är kul att fler tjejer söker. Jag tycker det är jättekul, vi får lära oss mycket och tänka själva och vara kreativa, säger Jonna Linell.

Hon studerade vid Nyhemsskolan tidigare.

– Jag hade prao här och kände att det passade mig. Det är kul att arbeta praktiskt och inte bara sitta still. Fördelen är att det är både yrkesförberedande och högskoleförberedande, säger Jonna Linell.

– Sedan är det ett bra program där man har goda chanser att få jobb efter studenten, tillägger Sofia Carlsson.

Stefan Abrahamsson nämner samarbetet med grundskolorna som en viktig del i det ökade intresset.

– Det finns oändliga karriärvägar inom industrin. CNC-operatör, montör, svetsare, maskinoperatör, underhållsmekaniker är några exempel på yrken, som det går att utbilda sig till, säger Stefan Abrahamsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!