I SCB:s färska prognos över den framtida befolkningen i Sverige är trenden liknande över hela Sverige. Medan storstadsområdena växer minskar mindre orters befolkning och befolkningen blir äldre. I Finspång ser man också den här trenden. Enligt SCB:s prognos kommer kommunen minska med 700 personer till 2040 och andelen unga under 25 år blir färre. Samtidigt ökar andelen 70-plussare.
Vi stämde träff med kommunalrådet Mats Annerfeldt (S) och kommundirektören Johan Persson för att höra hur de ser på kommunens framtid. Och för att utröna vad man gör för att SCB:s prognos ska bli felaktig.
– Först måste vi slå fast att det här är en trend för hela Europa och västvärlden. Befolkningen blir äldre och det föds färre barn. Ska vi klara kommunal service och få ett bra skatteunderlag hänger det inte bara på oss. Men vi gör det vi kan för att möta framtiden, säger Johan Persson.
– Jag är betydligt mer positiv än prognosen. Vi ligger i en attraktiv region med en stark industriell motor. Det ska man ha med sig. Det gör att vi har goda förutsättningar att kunna bli en kommun som växer. Samtidigt måste vi hela tiden se till att förutsättningarna för det tillväxt verkligen finns. I det ligger till exempel detaljplanearbetet som en mycket viktig komponent. Att vi som kommun kan erbjuda attraktiva boenden och att företagen kan växa är några av nycklarna, säger Mats Annerfeldt.
Finspångs kommun brottas som så många andra kommuner med ett stort underskott. Minus 57 miljoner för årets första fyra månader. Det kommer att kräva tuffa åtgärder framöver. Besparingar som påverkar den kommunala servicen som exempelvis neddragningar inom förskole- och skolverksamheten.
– För oss handlar det om lokalyta eller om att behålla pedagoger. Det är klart att det gör ont att ta de besluten. Men vi väljer att prioritera pedagogerna och då tvingas vi stänga skolor och förskolor, säger Johan Persson.
Men är inte skolor och förskolor viktiga komponenter i att göra en kommun attraktiv?
– All kommunal service är viktig i att göra en kommun attraktiv. Men om vi inte genomför besparingarna kommer vi hamna i ett sämre läge framöver. Minuset kommer att påverka Finspångsborna i år, säger han.
Sämre nu, men bättre sen? Vad kommer behövas mer för att Finspång inte ska bli en kommun som tappar befolkning? Mats Annerfeldt är noga med att påpeka att vissa saker inte går att veta, eller ens att påverka.
– Vi får jobba med det vi har rådighet över. Jag vet inte exakt hur industrierna här går för dagen. Men de är viktiga för kommunen och det är viktigt för oss att de ser Finspång som en bra kommun att verka i. Sedan är det svårt att veta vad framtiden ger. Jag tror inte att Skellefteå visste för tio år sedan att kommunen skulle expandera som den gör med stora industriprojekt som hamnade där. Men det handlar samtidigt att förbereda sig. Att lägga grunden. Det gör vi med vårt detaljplanearbete.
Vad skulle hända om någon av de stora industrierna lade ned?
– Det finns inget som säger det vad jag vet. Men självklart skulle det vara ett tungt slag för kommunen, säger Mats Annerfeldt.
Både Johan Persson och Mats Annerfeldt är positiva till kommunens framtid. Men båda har också tankar om vad som behövs mer för att kommunen ska växa som de hoppas.
– För Finspång är Linköping en viktig kommun. Jag skulle önska att kollektivtrafiken mellan Finspång och Linköping kunde utökas. Kanske att det skulle vara bättre förbindelser och snabbare mellan Finspång och Kimstad till Östgötapendeln. Vi har mycket gemensamt med Linköping ur ett arbetsmarknadsperspektiv, säger Mats Annerfeldt.
– Min känsla ibland är att besökare i kommunen är mer positiva till Finspång än vad kommuninnevånarna själva är. Jag tror att lite mer stolthet över sin egen kommun är bra, säger Johan Persson.
Hur ska ni locka unga till kommunen?
– För det första tror jag inte att man ska tro att det går att få unga att bo kvar här hela livet. Unga vill resa och se sig om. Studera. Men sedan handlar det om att vi som kommun ska kunna erbjuda olika typer av attraktiva boenden, bra skolor och fritidssysselsättning. Kanske att man söker sig tillbaka hit när man ska bilda familj, säger Mats Annerfeldt.
– Jag tror också att det är viktigt med ett attraktivt centrum, med ett bra utbud som uppfattas som lockande för unga och jag vet att de som äger fastigheter i centrum arbetar för det, säger Johan Persson.