Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Problemlösning och programmering för Finspångs elever

Den här veckan pågår det internationella projektet Hour of code på olika platser över hela världen. Finspångs kommun deltar och på Lekebergas förskola lär sig barnen hur koordinater fungerar.

Klurigt. Barnen på Lekebergas förskola letar efter den försvunna skatten.

Klurigt. Barnen på Lekebergas förskola letar efter den försvunna skatten.

Foto: Per Lindman

Finspång2017-12-06 16:30

Barnen på Lekebergas förskola ser först en film om en pirat som tappat bort sin skatt. I filmen finns en ledtråd till skatten i form av koordinater. Det gäller sedan att hitta skatten i ett koordinatsystem. För förskolebarnen är lek ett viktigt inslag i övningen.

I Sverige är det företaget Edvira som arrangerar Hour of code och bjuder in olika kommuner att delta. Edviras grundare Linnea Rothin berättar att de har programmeringsövningar som är anpassade för alla från förskolan till gymnasiet. För de allra yngsta handlar det inte så mycket om ren programmering utan mer om problemlösning och logiskt tänkande. Tanken är att skolelever under en timme får testa på programmering och inse att det inte behöver vara särskilt komplicerat.

– Kvinnor, personer med låg socioekonomisk bakgrund och invandrare är grupper som är underrepresenterade inom programmeringsbranschen. Med projektet Hour of code introducerar vi programmering tidigt och når en bred publik, säger Linnea Rothin.

Programmering är ett nytt element i läroplanen för grundskolan och till nästa läsår kommer det att vävas in i framförallt matematik och teknik. Linnea Rothin tycker att det är en viktig satsning.

– De övningar vi har ligger på ungefär samma svårighetsgrad som introkursen i programmering på universitetet. När jag började studera fick vi börja med att gå igenom väldigt grundläggande funktioner på en dator. Vi får tidigt lära oss att läsa och räkna i skolan men programmera är något ska lära sig senare i livet, berättar Linnea Rothin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!