2015 fick kommunen kritik från Arbetsmiljöverket när det gällde socialsekreterarnas arbetssituation på individ och familjeomsorgen, IFO.
– Den kritiken gällde att det bland annat var väldigt hög arbetsbelastning. Det var också så att det fanns brister i ledningen, att det inte fanns tillräcklig med styrning, säger Linda Ulriksson, verksamhetschef på IFO.
Tillsammans med en kollega på myndighetskontoret började hon i augusti 2016 att jobba med arbetsmiljön på enheten.
– Det vi såg då var att det var ogörligt att jobba både strategiskt och att finnas med i det dagliga. Det blev för mycket och den viktiga samverkan, med till exempel polisen, var inget som vi kunde prioritera alls, säger Linda Ulriksson.
Cecilia Grefve, nationell samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården, besökte Finspång vid ett par tillfällen 2016 och 2017. Finspång var en av de kommuner som Cecilia Grefve följt arbetet i och på så sätt kunde peka ut brister och styrkor i verksamheten.
– Det hon såg var att det dels fanns ett behov av nära ledarskap. Men också att vi behövde förstärka administrationen för att på så sätt kunna flytta över jobb från socialsekreterarna, säger Linda Ulriksson.
På enheten införde man därför ett nytt chefsled med gruppchefer. Tidigare har det funnits arbetsledande positioner på IFO men de har inte haft fullt mandat och heller inte ansvar för arbetsmiljön.
– Vi tittade också på var det är störst arbetsbelastning och där fick gruppcheferna färre medarbetare att ha ansvar över. Vi startade igång på riktigt i februari 2018 och sedan dess har vi jobbat med ännu fler saker. Som våra övergripande mål och diskuterat varför vi finns och vart vi ska. Vi har även tittat på arbetsmiljön och säkerheten för vår personal. Det här var också ett tips som vi fick, att jobba på flera olika nivåer samtidigt och inte bara ta en sak i taget, säger Linda Ulriksson.
Linda berättar att de nya arbetssätten har bidragit till ett lugn på kontoret. Och att personal inte längre slutar för att de känner att de inte orkar med arbetsstressen.
Hur märker de kommuninvånare ni har kontakt med det här arbetet?– Främst märker de nog att personal stannar, att det inte behöver byta socialsekreterare. Och det är så klart jätteviktigt, att ha någon med sig på hela resan och inte behöva förklara samma saker på nytt.