– Jag anser ändå att vi är på rätt väg, vi har en ny rektor på plats och flera av vakanserna är tillsatta inför hösten, säger kommunpolitikern och utbildningsrådet Stefan Carlsson (V).
Vi har vid flera tillfällen berättat om problemen på Viggestorpsskolan som pågått i flera år. Det har bland annat handlat om allvarliga kränkningar och brist i stöd till elever med särskilda behov. Det i sin tur har resulterat i flera anmälningar till skolinspektionen. I mars i år var läget så allvarligt att kommunen fick hot om ett vitesföreläggande på en halv miljon kronor. Bland annat påpekade skolinspektionen att "elevernas kunskapsutveckling äventyras". Senast den 12 maj skulle kommunen redovisa åtgärder. Några dagar senare besökte skolinspektionen kommunen för att ställa uppföljande frågor till bland annat anställda på skolan.
Svaren som fler av dem ger i det sammanställda protokollet på över 30 sidor är knappast någon rolig läsning.
"En årskurs än nu förskräcklig. Jag var nere i går och det låg elever i korridoren med fötterna på väggen och för oväsen - mitt under lektionstid", säger en av dem. "Kaos" sammanfattar en annan medan kollegan tillägger "Vi har tjutit allihop i omgångar". Man påpekar också att reglerna är otydliga och att det finns olika regler för olika klassrum. Och även om det blivit bättre med kränkningarna förekommer det fortfarande att elever "är fula i munnen", inte minst mot personalen.
Trygghetsgruppen som tidigare fanns på skolan "består bara av mig nu" uppger en annan anställd och hänvisar till att några slutat, andra har bytt uppdrag. Flera framför oron för att de vakanta tjänsterna inte kommer att vara tillsatta till hösten och räknar till elva tjänster. Det särskilda stöd som satts in beskrivs som "brandsläckarlösningar" och det finns en oro för att specialläraren inte kommer att vara kvar.
Kommunen fick fram till den 8 juni på sig att svara och i det dokument som nu lämnats in riktas kritik nästan uteslutande mot hur inspektionen utfört intervjuerna och hur protokollet sedan sammanställts.
Bland annat framkommer att de frågor som huvudmannen, det vill säga kommunpolitiker i det här fallet, fick svara på var på detaljnivå. Tanken från deras sida var att svara mer övergripande, eftersom delaktighet därifrån har skett på övergripande nivå. Vidare påpekas att svar och frågor kopplats ihop på ett felaktigt sätt när intervjuer ställts samman och att delar av svar som getts också plockats bort och det gör att "hela kontexten förändras".
- Man ska också komma i håg att det som skolinspektionen redovisar enbart är bristerna, inte det som är åtgärdat. Så det är bara det negativa som kommer fram, tillägger Stefan Carlsson
Men skolinspektionen ställer ju frågor, hade det varit bra hade det väl kommit med i svaren?
– Visst, med det är inte fokus här. Vi vet att det finns en hel del att jobba med, men det handlar om en fläckvis oro. Läser man protokollet kan man få uppfattningen att det är kaos på hela skolan, men det är några få klasser och få personer det handlar om. Många problem är avhjälpta och jag tycker att det ser väldigt bra ut inför hösten.
I mitten av juli väntas skolinspektionen lämna nytt besked i ärendet.