Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

PRO fick höra om "okända" nämnden

Ungefär 950 000 läkarbesök gjordes i Östergötland förra året. Endast 722 ärenden kom fram på landstingets Patient- och förtroendenämnds bord.
- Det visar hur okända vi är för patienterna, säger nämndens ordförande Margareta Isacsson.Bara 722 personer hörde 2003 av sig till nämnden. Det ska ställas mot de cirka 950 000 läkarbesök som i fjol gjordes inom landstinget i Östergötland.

Förra landstingsrådet Margareta Isacsson, Ydre, är numera ordförande i den för östgötarna än så länge okända Patient- och förtroendenämnden. På årsmötet med Finspångs PRO informerade hon om hur nämnden fungerar.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Förra landstingsrådet Margareta Isacsson, Ydre, är numera ordförande i den för östgötarna än så länge okända Patient- och förtroendenämnden. På årsmötet med Finspångs PRO informerade hon om hur nämnden fungerar. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-02-18 06:00
Sedan ett år är Margareta Isacsson från Ydre ordförande i Patient- och förtroendenämnden. Efter åtta år som landstingsråd nappade hon på en mindre utsatt syssla.
På tisdagen var Margareta inbjuden till Finspångs PRO:s årsmöte med uppgiften att informera så mycket som möjligt om sitt fögderi.
Hon är väl medveten om det mörker som Patient- och förtroendenämnden än så länge arbetar i.

Ska främja mötet
- Vi är till för att främja mötet med patienter som känt sig illa behandlade i vården. Ring vår handläggare Birgit Jakobsson eller, det är det allra bästa, vänd er direkt till vårdgivaren. Det är det allra bästa, uppmanade Margareta Isacsson.
Patienter, eller anhöriga till patienter, som känner sig kränkta, dåligt bemötta eller dåligt behandlade kan vända sig till nämnden.

Rätt till respekt
- Varje vårdtagare har rätt att bli respekterad och sedd av vårdgivaren och ska uppleva att man lyssnar till vad man säger.
- De flesta ärenden vi fått till oss handlar om hur man blir bemött. Små signaler kan vara viktiga att samla ihop, upplyste Margareta Isacsson.
Hon underströk att patienter inte ska känna rädsla över att kontakta Patient- och förtroendenämnden.
- Det är en djungel, men vi lotsar och hänvisar er rätt. Det enda vi inte kan uppfylla är att flytta fram patienter på väntelistan, sade Margareta Isacsson.

11-15 procent missnöjda
- Det visar hur okända vi är för patienterna. Vi vet annars att 11-15 procent inte är nöjda med besöken hos doktorn, konstaterade Margareta Isacsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om