Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Privattandläkare märker en ökning av patienter

Tandläkarbristen på Folktandvården i Finspång får allt fler att söka privat tandvård. Men även antalet privattandläkare minskar.
- Vi har bara sett början på den här bristen som jag ser som allvarlig, säger privattandläkaren Gunnar Gustavsson.

FINSPÅNG2005-08-02 06:00
I går berättade Folkbladet om att tandläkarbristen på Folktandvården i Finspång har lett till totalstopp för nypatienter och köer upp till tre år för redan inskrivna. Men bristen på tandläkare gäller även för privat tandvård. För 20 år sedan hade Finspång sju privattandläkare. I dag finns det fyra.
- Det är en klar tandläkarbrist och den kommer att accelerera, säger Gunnar Gustavsson.
Det är till honom som många av Folktandvårdens patienter kommer, när de får veta att väntetiden för en vanlig kontroll är tre år.

Konstant ökning
Gunnar Gustavsson har arbetat som tandläkare i Finspång sedan 1974.
Enligt honom har antalet patienter som söker privat ökat konstant sedan han började jobba.
- Det är en hel del överströmning från Folktandvården. Många patienter som inte kan bli behandlade där kommer till oss, säger han.
Ett annat problem är att man inte alltid får träffa samma tandläkare på Folktandvården, menar Gunnar Gustavsson.
Väntetiden för nypatienter på Praktikertjänst är en till två veckor. Det normala är att patienterna kommer en gång om året, men ibland får man utöka till 13 eller 14 månaders väntetid när trycket är för högt.
Även Habib Rahimi, som också är privattandläkare i Finspång, märker av en patientökning. Han är upprörd över att så många svenska nyutexaminerade tandläkare åker direkt till England efter utbildningen. Där är lönerna två till tre gånger högre än för tandläkarna i Sverige.
- Det finns många svenska tandläkare i England, ta hem dem. Det är politiken det är fel på. Nu kan vi inte ta hand om patienterna, säger han.

Saknar samarbete
Habib Rahimi saknar ett samarbete mellan Folktandvården och privattandläkare.
Enligt honom finns det en splittring där emellan.
- Man ska planera på ett sätt så de tandläkare som nu finns i Sverige kan behandla fler patienter, säger han.

Tandinfektion
Folkbladet har pratat med en av Folktandvårdens patienter som har fått söka akut vid två tillfällen i väntan på sitt återbesök. Normalt sett brukar hon gå till tandläkaren en gång om året, men nu har det blivit nästan två år mellan besöken. Två år och infekterade tänder.
- Jag har aldrig lidit av några väntetider, för när det har varit akut har jag fått komma, säger hon.
Trots tandläkarbristen väljer hon att stanna kvar på Folktandvården. Hon är så nöjd med sin nuvarande tandläkare Ulf Magnusson, som hon har gått hos i tio år. Men skulle han försvinna skulle hon inte tveka att söka privat.
- Då skulle det komma i ett annat ljus. Jag är noga med mina tänder. Men de gör det fantastiskt med tanke på hur jobbigt de har haft det, säger hon om Folktandvårdens personal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om