Pricksäkra skyttar på jaktstig

Siktet är inställt, skott kommer och målet träffas. Sedan väntar en ny utmaning vid nästa station för skyttarna på jaktstigen.

Mikael Davidsson från Linköping siktar in sig vid den första stationen på jaktstigen.

Mikael Davidsson från Linköping siktar in sig vid den första stationen på jaktstigen.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2018-04-29 14:12

Den årliga jaktstigen vid Stenstorpsbanan utanför Finspång brukar locka mellan 200 och 250 skyttar.

Men detta år var deltagarantalet avsevärt lägre än tidigare. Cirka 130 skyttar kom till start.

– Det är drygt hundra färre än normalt. Det är inte alls bra. Vår jaktstig är så förknippad med annandag påsk. Normalt är vi en av de första stigarna i trakten och då brukar många längta efter att gå ut på den. I år var vi tvungna att senarelägga den på grund av vintervädret, säger Jonni Lilja, sekreterare i Jägarnas Riksförbund i Finspång.

Skyttarna kom från närområdet och bland annat Närke, Linköping, Vikbolandet, Åtvidaberg, Skärblacka och Söderköping. Det gick att tävla i fem klasser: öppen, yngre och äldre oldboys, dam och junior.

Mikael Davidsson, Jonas Ekberg och Kurt Abramsson från Linköping samt Tina Byrsell från Björsäter brukar åka till jaktstigen i Finspång.

– Vi åker på många jaktstigar, det är bra träning och man får komma ut och röra på sig. Ibland går det bra och man vinner med sig en blomkruka hem. Vi har hört att de har byggt om banan lite i år, säger Mikael Davidsson.

– Det är det närmaste jakt man kan komma, påpekar Jonas Ekberg.

Kurt Abramsson är kommunjägare i Linköping.

– Jag jagar året om, när det inte är vilt i skogen, åker jag på jaktstigar, säger han.

Han vann nyligen veteranklassen i en tävling utanför Söderköping, där Mikael och Tina placerade sig fyra i yngre oldboys- respektive damklassen.

– Charmen med jakt är variationen, säger Tina Byrsell.

Håkan Stanser är kontrollant vid första stationen, tillsammans med stationschefen Lennart Karlsson.

– Det är ett stillastående mål med duva, sedan kommer en grävling på lina. Jag för protokoll och ser till att säkerheten hålls, säger Håkan Stanser.

Han trodde att söndagens regnväder skrämde bort en del deltagare.

– Jag har varit kontrollant i över 20 år och Lennart Karlsson har varit det ända sedan 1974, säger Håkan Stanser.

Ett 30-tal personer från Finspångs JRF hjälpte till med arrangemanget, som förutom jaktstigen innefattade en harbana.

– Vi är cirka 200 medlemmar, men vi har svårt att få folk att jobba. Vi har en del vardagliga aktiviteter vår, sommar och höst, som gräsklippning, målning, skötsel av bana, skeet och älgbana. Vi lever på att vi har jägarexamen, konstaterar Jonni Lilja.

Håkan Stanser (närmast) har varit kontrollant vid jaktstigen i över 20 år. Här instruerar han en av skyttarna vid stationen.
Håkan Stanser (närmast) har varit kontrollant vid jaktstigen i över 20 år. Här instruerar han en av skyttarna vid stationen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om