Premiärguidning i Magnehults naturreservat
MAGNEHULTFör tre år sedan började Allan Jacobsson, från föreningen Skog och ungdom och hans fru att röja träd för att släppa in ljus. Nu börjar man märka resultat. I lördags var det premiärguidning av Magnehults naturreservat.
Nu kan Allan Jacobsson visa för de andra medlemmarna i föreningen Skog och ungdom hur ljust och fint det blivit sedan man röjt i skogen. I lördags var det premiärguidning i Magnehults naturreservat. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
- Vi har kämpat för att det här tre hektar stora området skulle bli ett naturreservat så det känns fint, säger Roland Byfalk som är ordförande i föreningen.
<b>Barr och löv</b>
Medlemmar i föreningen Skog och ungdom har varit ute sedan tidigt på morgonen.
- Vi har rivit kolmilan som landshövding Björn Eriksson tände på i höstas. Det blev många säckar kol, säger Roland Byfalk.
Det som är speciellt med Magnehults naturreservat är att det är en blandning av barr- och lövträd.
- Mitt i granskogen växer lind, lönn, asp och faktiskt till och med bok och det är i barken på dessa träd som bland annat aspfjädermossan trivs, säger Rolf Wedding.
Slänten som ligger i norrläge har också fler förutsättningar för att olika mossor och lavar ska trivas. Förutom norrläget är det blött och fuktigt och barken på träden är skrovlig. I den skrovliga barken stannar fukten kvar och där trivs mossan. Att berggrunden består av leptit bidrar också till mossornas och lavarnas välbefinnande.
<b>Signalarter</b>
Vissa mossor och lavar kallas för signalarter, vilket betyder att om man hittar en av dessa så kan man vara ganska så säker på att här går det att hitta andra ovanliga växter också.
Fast det kan hända att man måste rikta blicken rätt så högt upp i skyn. För lunglaven söker ljus och eftersom naturreservatet tidigare var mer igenvuxet har laven sökt sig högt upp i träden. Det ser mer ut som en fågel skulle flugit förbi och släppt ner lunglaven och att den därför fastnat flera meter upp i trädens grenar.
<b>Planerar utökning</b>
Nu när man har börjat se resultaten av omsorgen man lagt ner på reservatet planerar man att utöka området. Som det är i dag börjar inte, som många tror, reservatet där ån rinner förbi, utan en bit in i skogen. Det är också åt det hållet som utökningen kommer att ske.
För den som själv önskar en guidning i Magnehults naturreservat är nästa tillfälle den 5 maj.