Positivt men även brister
Positiv utveckling har skett, men det finns också brister som måste rättas till. Det konstaterar länsstyrelsens sociala enhet efter tillsynsbesök hos verksamheter inom socialtjänsten i Finspång.
Förbättras mycket
Vid socialnämndens senaste sammanträde gavs det information om resultatet av tillsynen, ett resultat som glädjer socialnämndens ordförande Conny Eriksson (s):
- Vi har fått mycket beröm och det visar att vårt kvalitetsarbete har gett resultat. Det har förbättrats mycket, men det finns alltid det som kan förbättras ännu mer och det kommer vi att jobba vidare med.
Bland det som är positivt nämner länsstyrelsen exempelvis att barnperspektivet tillgodoses i barnavårdsutredningar och att dokumentationen förbättrats märkbart inom äldreomsorgen. Länsstyrelsen tycker till exempel också att man inom individ- och familjeomsorgen har föredömligt korta handläggningstider vad gäller ekonomisk bistånd och att handledning och fortbildning för personalen är väl tillgodosedd.
Inte för unga vuxna
Kritik ges för att det saknas sammanhållna journalanteckningar. Inom handikappomsorgen vad gäller psykiatrin tycker länsstyrelsen till exempel att det är bra att det pågår uppföljning av arbetet med mål, verksamheter, rutiner och riktlinjer. Personalen är också engagerad och det är en liten personalomsättning.
Brister som påpekas inom psykiatrin är att olika målgrupper med olika behov och förutsättningar blandas.
Det finns inte heller någon verksamhet för unga vuxna med psykiska funktionshinder.
Länsstyrelsen påpekar också att det finns brister i kunskaperna om lex Sarah.
Vad gäller delen för funktionshindrade tycker länsstyrelsen att det är positivt att ett kvalitetsprojekt om biståndshandläggning och bemötandefrågor har gjorts.
Till det positiva hör också, enligt rapporten, att ett boende med särskilt inriktning på autism har startats. Bland bristerna nämns det faktum att samtliga beslut tidsbegränsas, men att omprövningar i många fall inte har genomförts. Till bristerna hör också, enligt länsstyrelsen, att löpande journaler är bristfälliga eller saknas helt. Det påpekas också att rutiner och riktlinjer saknas för samarbetet mellan myndighets- och verkställighetssidan och att avvikelsehanteringen verkar fungera dåligt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!