Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Populär stegbil

Nya dubbeldäckare, gamla veteranbussar, timmerbil och polisbil var något av det som visades upp under Transportdagen i Finspång. Men populärast var nog räddningstjänstens stegbil där både barn och vuxna fick chansen att se Finspång från ovan.

Christoffer Ackeryd, 6 år, med Laban Ackeryd, 7 år, och Amelia Ackeryd, 4 år, åker upp i stegbilens korg. Johan Lundin sköter spakarna.       Foto: Johan Gustafsson

Christoffer Ackeryd, 6 år, med Laban Ackeryd, 7 år, och Amelia Ackeryd, 4 år, åker upp i stegbilens korg. Johan Lundin sköter spakarna. Foto: Johan Gustafsson

Foto:

FINSPÅNG2007-06-04 06:00
Johan Lundin, från Finspångs räddningstjänst, hade fullt sjå med att köra upp stegbilens korg, med passagerare, i luften. På tre timmar körde han 20 till 25 turer. Det var en attraktion som inte minst var uppskattad av barnen.
- Det är de som vill åka, men föräldrarna är lika sugna som barnen egentligen, säger Johan Lundin.
Syskonen Amelia Ackeryd, 4 år, och Christoffer Ackeryd, 6 år, och deras kusin Laban Ackeryd, 7 år, passade på att åka upp i stegbilens korg.
Stefan Ackeryd, pappa till Amelia och Christoffer, följde också med på turen.
- Det är kul att prova på sådana här saker, det blir högre än man tror där uppe, säger Stefan Ackeryd.
Efter ytterligare en tur med stegbilen, fick barnen chans att åka polisbil, med ordningspolisen Kent Fors.
- De tyckte det var spännande och roligt, och de hade tusen och en frågor, säger han. Har du tagit någon spindel som tjuv någon gång? frågade den lilla flickan. Tyst! du måste fråga något ordentligt, sa de andra då.

Sirenerna på
Kent Fors var generös nog att sätta på polisbilens sirener. Laban Ackeryd fick också chansen att prova handbojorna.
- Vi får hoppas att det var första och sista gången du åkte polisbil, sa farmor Monica Ackeryd till Laban efter turen i polisbilen.
- Varför då? sa Laban Ackeryd.
Tommy Silo, platschef på Orusttrafiken i Katrineholm och Norrköping, visade upp den nya dubbeldäckaren, som nu trafikerar sträckan mellan Linköping och Norrköping.
Från och med i höst kommer en likadan buss att trafikera sträckan mellan Finspång och Norrköping. Som kontrast till den moderna bussen hade han med en gammal Scaniabuss från 1968, som faktiskt var i bruk i ordinarie trafik i Katrineholm ända fram till 1986.
- Jag tycker ju den här är roligare att köra. Det är en riktig buss, som låter som en buss ska göra.

Bältesslarv
Bakom arrangemanget av Transportdagen stod Finspångs lokala bussklubb, med stöd av Svenska transportarbetarförbundets avdelning 4 i Linköping.
- Vi tycker att att vi vill visa upp dagens moderna bussar och hur säkerheten har utvecklats, och samtidigt propagera för att man ska använda bälten i bussarna, säger Inger Kans, ordförande för bussklubben i Finspång.
Trots att man enligt lag är skyldig att ha bälte i de bussar som kör utanför tätorterna, slarvas det en hel del. Passagerarna är dåliga att ta på sig bältet, trots att man kan få dryga böter om man inte använder det. Bötesbeloppet för en vuxen ligger på 1600 kronor.
Har man sedan ett barn med sig som är under 15 år, och som inte har bälte, kostar det 2500 kronor till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om