– Vi har haft ett enormt söktryck på teknikprogrammet och det är alltid tråkigt att behöva säga nej. Därför håller vi just nu på med diskussioner om hur vi ska kunna möta söktrycket framöver, säger Anders Södergren, rektor för friskolan Curt Nicolingymnasiet, CNG, som håller till i Bildningen.
Enligt färsk statistik som Skolverket nu presenterar är det teknikprogrammet som ökar mest i landet just nu. Och det gör även antalet gymnasieelever. Man noterar den största ökningen sedan 2008.
En av orsakerna är större elevkullar och en ökning av antalet nyanlända. Och Finspångs kommun följer trenden. Här ökade antalet gymansieelvever från 642 läsåret 2015/16 till 799 nuvarande läsår.
– Jag tror att många ungdomar här har fått upp ögonen för att det faktiskt finns bra gymnasieutbildningar på hemorten. Vi har dessutom fler elever som kommer från Norrköping än tvärtom, säger Ola Stenliden, rektor för den kommunala gymnasieskolan Nya Bergska öst, som delar lokaler med CNG i Bildningen.
– Och det börjar bli lite trångbott, på sikt får vi nog försöka hitta fler lokaler, tillägger han.
En orsak till populariteten, menar han, är att utbildningarna håller en bra kvalitet och det i sin tur sprider sig vidare genom eleverna.
Och precis som det ser ut i landet i stort ökar de högskoleföreberedande programmen även i Finspång, från 279 elever förra läsåret till 360 det nuvarande.
Teknikprogrammet på CNG är således ett av de mest populära, där det under läsåret 2015/16 gick 186 elever, nu är siffran 219. Och naturvetenskapliga programmet, på Nya Bergska öst ökade med nästan dubbelt, från 19 till 36 elever.
– Jag tror att många väljer högskoleföreberedande för att de inte vet vad de vill bli och då satsar de brett, säger Ola Stenliden.
Men även elevantalet på de yrkesförberedande programmen har ökat, från 257 till 275. Ett av de mest populära här är Lärlingsprogammet på Nya Bergska öst.
Anders Södergren menar å sin sida att de yrkesförberedande utbildningarna inte behöver betyda minskad möjlighet att läsa på högskola.
– Hos oss kan man läsa så mycket som man behöver för att gå vidare till högskola om man har orken. Och precis tvärtom är det med Teknikprogrammet där vi även har praktisk undervisning i verkstad, säger han.
På Nya Bergska öst finns introduktionsprogrammen. Här ökade elevantalet från 106 till 164. De flesta går på språkintroduktion.