Politisk pajkastning ersatte skoldebatten
En och en halv timmes öppenpolitisk debatt kring det vikande elevunderlaget och nedläggning av Ljusfalls skola kom mest att handla om pajkastning. I alla fall tyckte en stor del av Ljusfallshammarsborna det.
- Vi har kommit hit för att visa att vi tycker det är fel att lägga ner skolan i Ljusfallshammar, sa Kristin Svensson.
Inte bara föräldrar
Och det var inte bara föräldrar med barn i skolan som fanns på plats. Här fanns också vanliga ortsbor, företagare och personal från skolan. Men de som kommit i tron att de skulle få mer fakta och siffror som mer stämmer överens med det elevunderlag som de själva kommit fram till blev besvikna.
- Vi vet att det är fler barn på gång, de behöver väl inte ha så bråttom med att ta ett beslut. Ge oss åtminstone ett år.
Ett år tar det att ansöka och få klartecken för att starta en friskola, ett alternativ som det pratas om för at få behålla skolan. Men på ett år kan också elevunderlaget hinna förbättras.
Sedan finns det de som Åsa Johansson som valt att sätta sina barn i Ljusfalls skola för att den är liten, trygg och att det finns en förskola i direkt anslutning. Trots att de egentligen inte tillhör upptagningsområdet.
Sossar med munkavle
- Det blev för mycket pajkastning över debatten mellan sossar och moderater. Hur många sossar var det egentligen som gick upp och sa något? Det var väl bara Peter Fransson, men jag tror att det finns flera sossar som inte tycker att skolan ska läggas ner, men de har väl munkavle, sa en annan Ljusfallshammarsbo.
Pajkastning eller inte. Enligt det elevunderlag som man från humanistiska nämnden utgår ifrån så visas det klart och tydligt att det är, enligt deras beräkningar, ekonomiskt och pedagogiskt oförsvarbart att driva skolan vidare. Men det är inte bara skolan i Ljusfall som riskerar att försvinna, även tre skolor i centralorten står på tur.
Beslut 20 november
Hittills finns nedläggningarna bara som förslag från sossarna och vänstern, men den borgerliga gruppen lovade att till den 20 november, när humanistiska nämnden ska fatta sitt beslut, ha tagit fram ett motförslag. Och en inte helt vild gissning är att det då kommer att handla om den så kallade skolpengen, fler nedläggningar av skolor i centralorten och omfördelning mellan nämnderna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!