Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Politiker mot väggen för ambulansbeslutet

Endast 17 personer valde att delta i den demonstration som i går ordnades för att protestera mot beslutet att ta bort den ena av Finspångs dygnsambulanser.
Intresset var större för det möte om olika sjukvårdsfrågor som hölls senare på kvällen, där landstingsstyrelsens ordförande Paul Håkansson medverkade.

Landstingsstyrelsens ordförande Paul Håkansson (s) fick svara på många frågor om hälso- och sjukvården i länet under det öppna mötet i Folkets hus.

Landstingsstyrelsens ordförande Paul Håkansson (s) fick svara på många frågor om hälso- och sjukvården i länet under det öppna mötet i Folkets hus.

Foto:

FINSPÅNG2005-04-19 06:00
Det var handikapporganisationerna i Finspång som gemensamt ordnade en demonstration mot neddragningen av ambulansresurserna i Finspång. Endast 17 personer slöt upp vid lasarettet där demonstrationen inleddes för att gå mot Folkets hus.
- Det är synd att inte folk ställer upp, sa Elsbeth Sandell (Reumatikerföreningen) innan hon gick iväg med demonstrationståget.
"Vi vill ha två ambulanser dygnet runt" och "Snabbt under vård räddar liv" stod det exempelvis på plakaten. Anledningen till att handikapporganisationerna valde just gårdagen till demonstrationsdag var att landtingsstyrelsens ordförande Paul Håkansson (s) då deltog i ett öppet möte om sjukvårdspolitiska frågor ordnat av arbetarekommunen i Folkets hus.

Visa oro
Det var hälso- och sjukvårdsnämnden som i mars beslutade att den ena av Finspångs två dygnsambulanser ska tas bort den 1 juni.
Istället återgår det till en dygns- och en dagambulans. Christina Hasselrot, 1:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, deltog också i det öppna mötet. Därför var det hon som tog emot demonstranterna utanför Folkets hus. Ulla Johansson, DHR, överlämnade en protestskrivelse till Christina Hasselrot, som också svarade på frågor och fick ta emot kritik för beslutet.
- Vi vill visa vår oro för det här. Vi är sjuka och handikappade på olika sätt, men vi hör också att även många friska är oroliga. Vi tycker inte att nämndens beslut är bra, sa Ulla Johansson.
- Jag förstår att det här är en trygghetsfråga, sa Christina Hasselrot.

Nytt möte
Hon förklarade bland annat att alla partier utom folkpartiet stod bakom beslutet och att det fattats efter underlag från tjänstemän som har kunskap om vilka behov som finns.
Christina Hasselrot påpekade också att en förstärkning av ambulansverksamheten i länet har gjorts. Hon menade till exempel även att man genom förändringen av ambulansverksamheten frigör resurser till andra delar av hälso- och sjukvården där behoven är större. Christina Hasselrot erbjöd demonstranterna att ordna ett möte om enbart ambulansverksamheten där också chefen för ambulansverksamheten ska delta för att diskutera frågan mer ingående och ett sådant kommer också att hållas.

60 på öppet möte
Till det öppna mötet i Folkets hus kom betydligt fler deltagare än till demonstrationen, ett 60-tal. Paul Håkansson inledde med att tala om tre olika delar som han anser viktiga i sjukvården nu och i framtiden.
Sjukvården ska, enligt honom, vara solidarisk, trygg och effektiv.
- Finansiering av sjukvården ska vara solidarisk, att vi betalar efter ekonomisk förmåga genom skatten. 95 procent av sjukvården finansieras genom skatter och resten genom patientavgifter, sa Paul Håkansson.
Med en trygg sjukvård menade han bland annat de som är friska måste kunna känna att hälso- och sjukvården finns där den dagen den behövs och att de som är patienter ska kunna känna sig trygga i de olika övergångar som finns inom sjukvården, att det ska finnas en kontinuitet och närhet för den som ofta behöver kontakt med vården.

Många frågor
En effektiv sjukvård innebär bland annat att de som betalat skatt ska kunna lita på att resurserna används på rätt sätt och att politikerna följer upp de beslut som fattats och gör förändringar om det inte blivit som man tänkt sig.
Att hälso- och sjukvårdsfrågor engagerar märktes på den efterföljande frågestunden. Även Paul Håkansson fick ta emot flera frågor om ambulansverksamheten. Han fick också frågor om bland annat hemsjukvården, vårdgarantin, rekryteringen då alla 40-talister går i pension och hörapparater.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om