Finspångspolisen befinner sig regelbundet ute vid olika platser i kommunen och genomför trafikkontroller. Men i samband med dessa kontroller, vid exempelvis allmänna vägar, genomfartsleder eller skolor, händer det återkommande att trafikanterna börjar blinka på andra bilister för att varna.
– Jag vågar säga att det händer uteslutande vid varje tillfälle vi har trafikkontroller. Vi uppmärksammar det själva och får till oss av bilister att andra trafikanter har blinkat, säger Magnus Håkansson vid polisen i Finspång.
Han tror inte folk tänker på resultatet av vad blinkandet kan leda till.
– Ibland är känslan att bilister gör det på automatik, utan att tänka på varför. Folk kanske vill vara snälla mot medmänniskor, men istället är risken att personer som inte ska vara i trafiken varnas. Det kan vara bilister som är drog- eller alkoholpåverkade eller efterlysta, som då kan välja en annan väg för att inte hamna i kontrollerna.
Finspångspolisen får ofta till sig att kommuninvånarna tycker att trafikfrågor är viktiga.
– Ändå blinkas och varnas det. Det är viktigt att sprida medvetenheten om att folk riskerar att komma undan på grund av detta.
Trafikanter som använder blinkers riskerar även böter.
– Man får inte använda helljussignaler för att till exempel varningsblinka eftersom risken finns att blända andra trafikanter. Det kan bli böteslapp för sånt, konstaterar Magnus Håkansson.