Polisens teori: Samma person bakom flera av rånen

Polisen tror att det var samma gärningsman som utförde flera personrån förra sommaren, men än har ingen gripits i fallen.

Det skedde många personrån i Finspång förra året. I flera av fallen misstänker polisen att det rör sig om samma gärningsman.

Det skedde många personrån i Finspång förra året. I flera av fallen misstänker polisen att det rör sig om samma gärningsman.

Foto: TT

Finspång2021-02-02 10:30

Under förra året skedde 13 personrån i Finspångs kommun. Det är en kraftig ökning i jämförelse med 2019, när det endast polisanmäldes ett personrån.

Polisen misstänker att det rör sig om samma gärningsman i flera av fallen som ägde rum förra sommaren i centrala Finspång.

– Det är en pågående förundersökning i ärendet. I några av fallen rör det sig förmodligen om samma gärningsman, säger Rikard Åslund, förundersökningsledare vid polisen i Finspång.

Har någon gripits, åtalats eller fällts för dessa brott?

– Nej, men det finns en misstänkt gärningsman. Det här är rån som har skett utomhus. Vi håller på och jobbar med ärendet, mer kan jag inte säga eftersom det handlar om en pågående förundersökning.

Märkte ni av en oro i Finspång i samband med händelserna?

– Generellt märker man att folk blir oroliga när det händer såna här saker. Det skrivs mycket i sociala medier och vi tar tacksamt emot tips. Men ibland läggs det upp bilder i sociala medier, där folk vill bedriva sina egna förundersökningar.

Varför har inte brotten lösts när det finns en misstänkt gärningsman?

– Utgångspunkten är alltid att ro det i land, men det är omöjligt att säga när det är en domstolsprocess. Vi jobbade intensivt i somras och lade ner mycket resurser, som gjorde att vi fick fram en misstänkt gärningsman, säger Rikard Åslund.

Förra årets första personrån ägde rum i en butik på Östermalmsområdet 19 januari och några dagar senare skedde ett personrån på Bergslagsvägen. I början av februari blev en butik i centrala Finspång utsatt för rån och i mars rånades en restaurang på Bergslagsvägen.

Fares Dawoud arbetade som förundersökningsledare i Finspång under fjolårets första månader.

– Vi gjorde allt vi kunde för att lösa de första fallen förra året. Vi hade hundpatruller ute för att söka, men vi kunde inte hitta någon misstänkt gärningsman i något av dessa fall, konstaterar Fares Dawoud.

Efter sommarens personrån i juli och augusti skedde ytterligare rån under hösten och vintern. I början av september var det några rån i centrala Finspång och på Vibergaområdet. I slutet av september skedde ett rån i närheten av Lillängsskolan. I mitten av november ägde ett personrån rum på Östermalmsområdet.

Varför tror ni att det skedde många personrån förra året?

– Sån här statistik kan gå upp och ner. Det kan bero på att en viss person flyttar hit eller uppehåller sig i kommunen, säger Rikard Åslund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!