Polisen: Vi har större fall att utreda
FINSPÅNGUrban Hertin är vikarierande närpolischef i Finspång och han kan bara beklaga att allt inte hinns med.- Vi har utredningar som är mycket större än fallet med staketet, de har inte heller största prioritering och Franjo Cupan är inte den första som klagar.
- För ett par år sedan var vi 21 poliser i Finspång, idag är vi 13. Dessutom är vi inte bemannade dygnet runt eller på helgdagar. Vi gör så gott vi kan och vi påtalar ständigt behovet av att få hit fler poliser.
<b>På kommissariens bord</b>
- Det här problemet brottas de flesta stationer med, även om inte Finspång är bemannat dygnet runt så är vi 619 poliser i länet som täcker upp för varandra, säger Lars Delleskog, biträdande chef på närpolisavdelningen i Linköping.
I dag finns 16 000 utbildade poliser i Sverige, 2018 räknar man med att det ska finnas 18 800 poliser.
Högskoleutbildningar har startats på universiteten i Umeå och Växjö, tidigare fanns den bara i Stockholm.
- Det är ett långsiktigt arbete där vi ska försöka hitta en bra ballans. Att fler poliser inte är lösningen på samhällets alla problem vet vi. Brottsligheten styrs av annat, säger Lars Delleskog.
Han förstår mannen som fått sitt staket förstört liksom han förstår alla andra människor som utsätts för vardagsbrottslighet.
- Det är klart att det känns för jävligt att behöva ha en massa jobb och kostnader för något som man själv inte rår för, säger han.
Ett faktum är att vaktbolagen tar över mer och mer, en utveckling som oroar Lars Delleskog.
- Den som har råd kan anlita ett vaktbolag, men i Sverige ska det ju fungera som så att alla har rätt till samma skydd, precis som man har samma rätt till skola, vård och omsorg. Men det är upp till politikerna att fatta beslut om vilka resurser polisen ska ha.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!