Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisen varnar för A-traktorer

Två så kallade A-traktorer i Finspång har under senare tid stoppats och befunnits olagliga. Därför går polisen nu ut med en varning.

Varnar för konsekvenserna. Polisassistent Kristin Salokannel varnar för konsekvenserna om man ger sig ut på allmänna vägar med en trimmad A-traktor.

Varnar för konsekvenserna. Polisassistent Kristin Salokannel varnar för konsekvenserna om man ger sig ut på allmänna vägar med en trimmad A-traktor.

Foto: Sören Boström

FINSPÅNG2015-04-01 16:27

– Dels till de unga förarna, som kan råka ut för allvarliga konsekvenser, om de kör med trimmade A-traktorer, säger polisassistenten Kristin Salokannel i Finspång. Dels till föräldrarna, som jag ger en uppmaning om att hålla koll på A-traktorn, om ens barn kör en sådan.

Vad ska man vara uppmärksam på, som förälder och vårdnadshavare?

– Framförallt handlar det om att kolla upp att A-traktorn inte har en trimmad motor och går mycket fortare än de 30 km/tim, som den får göra enligt lagen. I de värsta fallen har vi upptäckt A-traktorer som går fortare än 100 km/tim.

Vad kan det få för konsekvenser?

– Föraren, som ofta är i 15-årsåldern, riskerar att få dagsböter för olovlig körning, eftersom en trimmad A-traktor räknas som bil. Dessutom är risken stor att Transportstyrelsen, dels beslutar att dra in behörigheten, AM-körkortet, en viss tid från att köra A-traktor, dels att man beslutar att inte ge något lämplighetsintyg till övningskörning inför bilkörkortet, redan vid 16 års ålder. Så det kan alltså bli konsekvenser, även inför möjligheterna att ta ett vanligt körkort.

– Det kan förstås hända att man även gör sig skyldig till andra trafikförseelser också och då blir ju konsekvenserna större.

– Jag kan lägga till att som vårdnadshavare, kan man göra sig skyldig till tillåtande av olovlig körning, om man står registrerad på det trimmade fordonet, förklarar Kristin Salokannel.

Har antalet A-traktorer ökat i Finspång?

– Om de har ökat vet jag inte, men faktum är att det finns många A-traktorer här i Finspång. Och när vi misstänker att A-traktorn är trimmad, tas den i beslag, något som hänt ett par gånger under den senaste tiden.

– Efter beslaget, undersöks A-traktorn av trafikenhetens bilinspektörer hos polisen, innan den återlämnas till ägaren. Sedan måste ägaren göra en ny kontrollbesiktning.

Hur ofta utför ni kontroller av A-traktorer i Finspång?

– Hittills har vi gjort det regelbundet, men nu har vi bestämt oss för att öka kontrollen av just A-traktorer och det är inte minst med tanke på trafiksäkerheten. För olycksrisken ökar förstås, när någon som inte har behörighet, framför ett fordon mycket fortare än man har rätt till.

– Nu har vi varit förskonade i Finspång från allvarligare olyckor senaste tiden, men jag vet att hänt olyckor med A-traktorer där föraren tappat kontrollen över sitt fordon.

Förkortning ”A” står för traktor klass A (vägtraktor), som numera får köras från 15 års ålder, med AM-körkort. Bilen ska vara ombyggd så att det är uppenbart att den inte längre är avsedd för person- eller godsbefordran. Säte för en eller två passagerare bredvid förare får dock finnas. Bilens ordinarie förarhytt eller karosseri ska behållas men måste i förekommande fall kortas av så att utrymmet bakom framsäten inte kan rymma passagerare eller gods.

soren.bostrom@folkbladet.se

011 - 200 448

A-traktor

En A-traktor är i Sverige en bil som man har kapat bort baksätet på och som har fått växlarna spärrade.

År 1963 införde Trafiksäkerhetsverket möjligheten att bygga om och registrera en bil eller lastbil till A-traktor som ett alternativ till Epa-traktor. När Trafiksäkerhetsverket i mitten av 1970-talet skulle avskaffa möjligheten att nyregistrera en EPA-traktor, och att de redan rullande skulle få finnas kvar i en treårsperiod men sedan skrotas bort, blev det en mindre folkstorm, som gjorde att de tvingades tänka om. Nyregistrering av EPA-traktorer förbjöds 31 mars 1975 men i stället tog A-traktorreglerna över helt, och en årlig besiktning infördes för de kvarvarande Epa-traktorerna. Förkortning "A" står för traktor klass A (vägtraktor), som numera får köras från 15 års ålder (med AM-körkort).

Den principiella skillnaden mellan Epa- och A-traktorn är att A-traktorn måste vara konstruerad för en maxhastighet av 30 km/h medan EPA-traktorn skulle vara konstruerad med ett visst utväxlingsförhållande. Bilen ska vara ombyggd så att det är uppenbart att den inte längre är avsedd för person- eller godsbefordran. Säte för en eller två passagerare bredvid förare får dock finnas. Bilens ordinarie förarhytt eller karosseri ska behållas men måste i förekommande fall kortas av så att utrymmet bakom framsäten inte kan rymma passagerare eller gods. Denna typ av fordon kallas fortfarande i folkmun för Epa-traktor.

(från wikipedia)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om