Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Polisen: "Narkotikan är utspridd i samhället"

Narkotikabrotten har ökat i kommunen. "Det är fortsatt god tillgång på de flesta typer av narkotika, tyvärr", säger Magnus Håkansson, gruppchef, områdespolisen.

Magnus Håkansson, tillförordnad gruppchef för områdespolisen, beklagar att narkotikan är utspridd i Finspångs kommun.

Magnus Håkansson, tillförordnad gruppchef för områdespolisen, beklagar att narkotikan är utspridd i Finspångs kommun.

Foto: Mikael Grip

Finspång2021-02-17 08:15

Antalet anmälda narkotikabrott ökade under förra året i Finspång, 80 anmälningar, jämfört med 72 föregående år.

Magnus Håkansson är tillförordnad gruppchef för områdespolisen i Finspång, Söderköping och Valdemarsvik. Han är en av fyra stationerade områdespoliser som regelbundet rör sig i Finspångs kommun.

– Vi ser tyvärr att narkotikan är utspridd i samhället, säger Magnus Håkansson.

Vilka typer av droger är vanligast förekommande i Finspång med omnejd?

– Det är mycket tabletter och hasch. Vi ser ett ökat tablettmissbruk när det gäller ångestdämpande mediciner. Tramadol är exempel på ett narkotikaklassat läkemedel som används allt oftare. Men det förekommer även bland annat cannabis, marijuana, kokain och amfetamin.

Vilka åldersgrupper är det som framförallt köper knark?

– Det är ganska utspritt över åldersklasserna. Det är ingen åldersgrupp som sticker ut mer än andra i dagsläget. Narkotikan finns i hela kommunen, men största koncentrationen stöter vi på i tätorten, säger Magnus Håkansson.

Han understryker att narkotikabrottsligheten är ett prioriterat område.

– Vi ser baksidan med narkotikamissbruket, det för ofta med sig annan brottslighet. Det kan exempelvis vara stöld och tillgreppsbrott, som utförs för att finansiera missbruket och olika typer av våldsbrott när de hamnar i jobbiga situationer på grund av missbruket.

Hur arbetar polisen för att förebygga att individer hamnar i drogmissbruk?

– Vi jobbar preventivt med ungdomar för att upptäcka eventuellt missbruk och kunna sätta in insatser.

Han nämner "SSPF", som är en samverkansform mellan skola, socialtjänst, polis och fritidssektorn, med syfte att upptäcka och hjälpa unga med problem och som kan riskera att rekryteras till kriminella nätverk.

– Vi är intresserade av att starta upp det i Finspång. Det handlar om att jobba tillsammans och hjälpa personer att avbryta missbruk eller riskbeteende, menar Magnus Håkansson.

Hur bra koll har ni på de som använder droger i kommunen?

– Fördelen med att jobba lokalt är att vi lär känna många individer i samhället. Vi bygger kontakter i olika instanser, det kan vara föreningar, näringsidkare och privatpersoner. Människor får en relation till oss. Vi områdespoliser försöker lägga vår arbetstid, så att vi finns på plats vid olika tider på dygnet, konstaterar Magnus Håkansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!