Mannen, som är hemmahörande i Finspångs kommun, stoppades av polisen när han kom körande i en bil i centrala Finspång. I samband med det sprang medpassageraren från platsen. En av poliserna ansåg att mannen uppvisade symptom som är typiska för narkotikabruk; rödsprängda ögon, stora pupiller och nervöst beteende. Han togs därför med för både blod- och urinprov.
I samband med att han förts till polisstationen gjordes också en så kallad registertopsning, ett salivprov som ligger till grund för en DNA-analys. Ett sådant prov får endast tas om en person misstänks för att ha begått ett brott som skulle kunna resultera i fängelsestraff. Det ansåg polisen i det här fallet.
Analysen av såväl blod- och urinprov, visade dock att mannen inte var narkotikapåverkad.
Nu riktar således JO, Justitieombudsmannen kritik mot polismyndigheten för att ha topsat mannen, då det inte ”fanns skäl att anta att påföljden för N:N skulle bli något annat än böter” vid ett begånget brott. Något som polismyndigheten efteråt också medger i sitt yttrande till JO.
Vidare riktar JO kritik mot att det saknades dokumentation kring vilka omständigheter som gjorde att polisen uppfattade att mannen var narkotikapåverkad. Uppgifterna om mannens rödsprängda ögon och nervösa beteende skrevs ner först när JO begärt in yttrande från polismyndigheten flera månader senare.
Misstankarna som ledde till att mannen topsades skrevs senare av.