Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pojke riskerade allvarlig skada

En 12-årig pojke från Finspång föll och drabbades av förskjutning av lårbenshuvudet.
Men diagnosen ställdes först efter att pojken haft konstant ont i fem månader.
Nu har socialstyrelsen konstaterat i ett beslut att pojken riskerade allvarliga skador.

FINSPÅNG2010-09-03 03:00

Närsjukvården i Finspång anmälde sig själva till Lex Maria för bristande vård av patient. Den 12-åriga pojken sökte i november förra året hjälp eftersom han hade haft smärta i vänster ljumskregion i ungefär fem veckor. Besvären kom efter ett fall när han skulle sätta sig på en stol som drogs undan.

Läkaren bedömde det som en trolig adductortendenit (smärta vid höft och ljumske). Läkaren ansåg att tillståndet var svårbedömt och uppmanade patienten att gå till sjukgymnast, vilket han aldrig gjorde.

Fem månader senare, i april 2010, sökte pojken åter hjälp på vårdcentralen. Under denna tid hade han inte varit smärtfri någon gång och smärtan hade ökat på sistone.

Patienten opererades
Patienten remitterades för röntgen och till ortopedmottagningen. Röntgenundersökningen i början av maj visade en tydlig fysiolys i vänster höft (glidning i tillväxtzonen för höftkulan).

Patienten lades in på sjukhus samma dag och opererades följande dag.

I socialstyrelsens bedömning framgår att trots att läkaren uppfattade diagnosen som osäker utfärdades ingen sjukgymnastremiss utan enbart en muntlig uppmaning. Därmed fick inte läkaren någon information om att patienten inte infunnit sig på mottagningen. En planerad uppföljning borde genomförts.

Akut glidning
Det bedöms som anmärkningsvärt att diagnosen epifysiolys inte övervägdes som differentialdiagnos.

Patienten var i en typisk ålder för insjuknandet och uppvisade dessutom ett klassiskt förlopp för kronisk och/eller akut glidning av lårbenets tillväxtzon.

Socialstyrelsen konstaterar i sitt beslut att pojken utsatts för risk för allvarlig skada. Ben som går sönder i tillväxtzonen måste opereras snarast, annars kan benet växa snett.

Myndigheten ställer också krav på utbildning och erfarenhetsutbyte inom landstinget eftersom två liknande fall har inträffat vid ungefär samma tidpunkt.

Förutom de påpekanden som gjorts och de brister som påtalats vidtar socialstyrelsen ingen ytterligare åtgärd. De planerade utbildningsinsatserna inom landstinget kommer att följas upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om