Poesikväll med Lill
Lill Lindfors inte bara sjöng och läste på måndagen i Folkets Hus. Hon gestaltade dikterna av Anna-Maria Lenngren, Edith Södergran och Eeva Kilpi. Till sin hjälp hade hon musikerna Svante Henrysson och Mats Bergström. De inte bara ackompanjerade, de illustrerade orden.
Triumf att finnas till var titeln på föreställningen som Svante Henrysson, Lill Lindfors och Mats Bergström bjöd på. FOTO: RIKSTEATERN
Foto:
- Så vill jag att ni ska känna efter föreställningen, sade Lill Lindfors.
- Men, lade hon till, ni bestämmer själva. Ni är stora nu.
Skillnader - likheter
De tre kvinnor, vars dikter hon valt att gestalta, levde i olika tider och på olika plaster: 1700-talets Sverige, det tidiga 1900-talets Karelen och det moderna Finland. Mycket skiljer dem åt, men Lill Lindfors ser stora likheter.
- De vågade alla trotsa konventionerna.
Anna-Maria Lenngrens texter inledde föreställningen.
- Hon var en skarpögd iakttagare av sin samtid och hon vågade driva med borgare och bönder, präster och inte minst adeln.
Edith Södergran härnäst. Lill Lindfors bytte från vit schal till svart morgonrock - en anspelning på tuberkulosen, som tog poetens liv.
<B>Kärlek</B>
- Många har fokuserat på det mörka och ångestfyllda i hennes poesi och det finns ju där. Men jag vill ta fram livskraften, fräckheten, sensualismen och galenskapen.
Den finska författaren Eeva Kilpi är född 1928. Hon har skrivit både dikter och romaner. De dikter som Lill Lindfors valt kretsade kring kärlek och uppbrott. Humor parad med värme är Eeva Klipis signum som författare. Ofta enkelt skrivet, men med en gripande, innerlig ton. Gärna med en knorr på slutet.
Som extranummer bjöd Lill Lindfors på den slitstarka "Jag tycker inte om dig" där hon fick benäget bistånd av publiken.
Enligt arrangörerna uppgick publiken till drygt 260 personer.