Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Plus och minus i bokslut

Plus 6 miljoner. Och minus 60 miljoner. Det är huvudsiffrorna i det preliminära delårsbokslutet för 2012.

Delårsbokslutet för Finspång är både positivt och negativt.

Delårsbokslutet för Finspång är både positivt och negativt.

Foto: magnus johansson

FINSPÅNG2012-08-29 04:13

Att kommunen har stora problem med sin ekonomi har Folkbladet berättat om flera gånger. Under sommaren var likviditeten så ansträngd att politikerna krävde att få en sammanställning av likviditeten varje vecka för att ha järnkoll på ekonomin. I dags läge ser det bättre ut med likviditeten, berättar kommunens ekonomichef Anette Asklöf, och hänvisar främst till att det under sommarmånaderna kommer färre räkningar att betala. Om två veckor ska hon och ekonomiavdelningen presentera kommunens delårsbokslut och som det ser ut i dag har prognosen förbättrats sedan kvartalsbokslutet som kom i maj. I alla fall på ett sätt.

- Som läget är nu visar prognosen på plus sex miljoner kronor vid årets slut. Vi har tidigare haft ett prognostiserat underskott på runt 20 miljoner kronor. Så på så sätt har det förbättrats, säger Anette Asklöf.

20 miljoner tillbaka

Den positiva utvecklingen ligger nästan helt och hållet i att kommunen under hösten kommer att få tillbaka 20 miljoner kronor, eftersom kommunen betalade in för mycket pengar i så kallade "AFA-försäkringar" under 2007 och 2008.

- Det är trygghetsförsäkringar som alla arbetsgivare måste betala. Men på grund av att sjukskrivningarna har minskat så väljer man att betala tillbaka pengar till kommunerna, förklarar ekonomichefen.

Så långt ser siffrorna alltså bra ut. Värre är det när man kommer till verksamheterna.

Utöka budgeten?

Där har läget för visso inte förvärrats nämnvärt sedan majrapporten. Men heller inte förbättrats. Minusresultatet för samtliga hamnar på runt minus 60 miljoner kronor. Det som sticker ut mest är kostnaden för hemtjänsten, som dragit iväg under året. Här finns ett förslag att utöka budgetramen, för att få en mer realistisk syn på verkligheten.

- Man kan ta pengar av skattehöjningen, menar Annette Asklöf.

Tycker du att det sammantaget ser ljusare ut?

- Vi klarar balanskravet och det är positivt, svarar hon.

Trendbrott

Kommunalråd Anders Härnbro (S) menar att det inte är okej som det ser ut i ekonomin just nu. Men att han och majoritetskollegorna inväntar ett trendbrott under hösten.

Läs mer om trendbrottet och Anders Härnbros tankar i onsdagstidningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om