Plugghål ingen skada
I gårdagens Folkbladet hävdade fastighetsägaren Åke Bäckman, delägare i Limhamnshus, att en hyresgäst som gör plugghål i väggen går utanför sina befogenheter och måste betala skadestånd för sin åverkan på lägenheten när denne flyttar ut. Helt fel, säger Hyresgästföreningen.
- Om hyresgästen borrar och pluggar i väggen är de utanför sina befogenheter, sa Åke Bäckman i gårdagens Folkbladet.
Helt fel
Men det är helt fel enligt Hyresgästföreningen.
- Det finns ingenting i hyreslagen som säger att man inte får göra plugghål i väggarna, säger Kristina Jonsson, som är ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i Norrköping.
Att hyresvärden skrivit in i kontraktet att man inte får göra borrhål i väggarna för att sätta upp till exempel tavlor spelar ingen roll. Det som skrivs in i ett hyresavtal behöver inte vara giltigt om det inte har stöd i hyreslagen. Och det har det inte i det här fallet.
Kristina Jonsson säger att hon egentligen inte vill uttala sig om de enskilda fallen, eftersom hon då skulle behöva besöka lägenheterna, men säger ändå att den summa Eva-Lena Bürki ska få betala för skador på lägenheten låter mycket.
- Är det så att man ska ersätta skador så springer beloppen snabbt iväg, säger Kristina Jonsson. Men 15500 kronor är saftigt. Man ska inte bara acceptera vad hyresvärden säger.
Vårdnadsplikt
Hon berättar att hyresgästen har en vårdnadsplikt av en lägenhet, vilket innebär att man ska sköta och vårda sin lägenhet väl så länge man hyr den. Vanligt slitage ska man inte betala för, däremot för eventuella skador som uppstått.
Som skador räknas till exempel att en katt rivit sönder en tapet, eller att ett barn målat på väggen. Att en säng gjort ett tryckmärke i en vinylmatta, som i Eva-Lena Bürkis fall skulle leda till att hon får betala 2000 kronor i skadestånd, räknas som vanligt slitage om det inte blivit hål i mattan.
Dessutom ska hyresvärden göra avdrag från skadebeloppets storlek beroende på hur länge sedan det var som lägenheten renoverades.
Om hyresgästen och hyresvärden inte kommer överens om skadebeloppets storlek kan man begära medling hos hyresnämnden. Då försöker nämnden få till en förlikning mellan parterna. Men om inte hyresvärden vill gå med på en medling och hyresgästen inte vill betala skadeståndet går ärendet vidare till kronofogden.
Om hyresgästen inte heller då vill betala avgörs ärendet till slut som ett tvistemål i tingsrätten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!