Planerar för att bli bäst i landet
Lagen om krav att upprätta en skolplan försvinner försvinner när nya skollagen träder i kraft. I Finspångs kommun ersätter man den med dokumentet "Kunskap och kompetens för samtid och framtid". Nu vill politikerna att allt från elever till pedagoger och föräldrar är med och påverkar innehållet i den nya planen.
Foto: Lillemor Molin
Något gruppen vill öka är elevernas delaktighet i skolans planering. Den delen tycker gruppen haft för lite prioritet tidigare.- Här handlar det inte om att välja färg på väggarna i ett uppehållsrum, utan bland annat om innehållet på lektionerna, säger Anna Kyllönen, (S).Genom en skoldemokratiplan vill man ta del av elevernas upplevelser och ta med dem i sin planering. - Genom kompetensutveckling åt pedagogerna på skolan tror vi att det går att kvalitetssäkra elev- och klassråd. Det är en viktigt bit i arbetet, säger Andreas Ramlöv.Han vill också att det ska synas i betyg om en elev varit aktiv inom elevråd under sin skoltid.Hoppas på åsikter
Efter samtal med näringslivet och skolan har gruppen sett ett behov av tidigare integrering för unga på arbetsmarkanden.- I dag kommer de flesta i kontakt med arbetslivet när det går i årskurs åtta. Det är lite sent tycker både vi och företagen vi talat med. Vi måste både släppa in barnen på företagen och få in företagen i skolan, säger Monica Gustavsson.Dokumentet ligger nu på kommunens hemsida. Efter att alla synpunkter kommit in ska gruppen jobba med ett förslag till kommunfullmäktige. Beslut hoppas de att fullmäktige kan ta i frågan i november.- Vi hoppas på att få åsikter från både elever och lärare som belyser frågor vi kanske inte tänkt på än, säger Andreas Ramlöv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!