Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Planerar för att bli bäst i landet

Lagen om krav att upprätta en skolplan försvinner försvinner när nya skollagen träder i kraft. I Finspångs kommun ersätter man den med dokumentet "Kunskap och kompetens för samtid och framtid". Nu vill politikerna att allt från elever till pedagoger och föräldrar är med och påverkar innehållet i den nya planen.

Foto: Lillemor Molin

FINSPÅNG2010-09-10 03:00
I ett och ett halvt år har barn- och ungdomsberedningen arbetat med att ta fram den nya strategin. Från 2012 ska den ersätta den befintliga skolplanen. Nu är planen skickad på remiss till berörda parter som kan komma in med åsikter om innehållet i dokumentet.- Vi har riktat in oss på vad vi ser som fyra viktiga områden att utveckla. Nu vill vi ha in synpunkter kring upplägget, säger Monica Gustavsson, (V).De berörda delarna är måluppfyllelse, demokrati och valfrihet, lustfyllt lärande samt entreprenörskap och omvärldsförhållande. Målsättningen är att bli den bästa skolan i hela landet.- För att nå dit har vi delmålet att ha bästa skolan i länet. Genom stort fokus på rektorer och tydligt visa vad vi har för krav och förväntningar på dem, hoppas vi nå dit, säger Andreas Ramlöv, (FP).Elevengagemang
Något gruppen vill öka är elevernas delaktighet i skolans planering. Den delen tycker gruppen haft för lite prioritet tidigare.- Här handlar det inte om att välja färg på väggarna i ett uppehållsrum, utan bland annat om innehållet på lektionerna, säger Anna Kyllönen, (S).Genom en skoldemokratiplan vill man ta del av elevernas upplevelser och ta med dem i sin planering. - Genom kompetensutveckling åt pedagogerna på skolan tror vi att det går att kvalitetssäkra elev- och klassråd. Det är en viktigt bit i arbetet, säger Andreas Ramlöv.Han vill också att det ska synas i betyg om en elev varit aktiv inom elevråd under sin skoltid.Hoppas på åsikter
Efter samtal med näringslivet och skolan har gruppen sett ett behov av tidigare integrering för unga på arbetsmarkanden.- I dag kommer de flesta i kontakt med arbetslivet när det går i årskurs åtta. Det är lite sent tycker både vi och företagen vi talat med. Vi måste både släppa in barnen på företagen och få in företagen i skolan, säger Monica Gustavsson.Dokumentet ligger nu på kommunens hemsida. Efter att alla synpunkter kommit in ska gruppen jobba med ett förslag till kommunfullmäktige. Beslut hoppas de att fullmäktige kan ta i frågan i november.- Vi hoppas på att få åsikter från både elever och lärare som belyser frågor vi kanske inte tänkt på än, säger Andreas Ramlöv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om