Planer på att Bergslagstorget ska övervakas med kameror
FINSPÅNGDet planeras för kameraövervakning på Bergslagstorget. Kommunledningen planerar att söka tillstånd hos länsstyrelsen och om tillstånd ges kommer två-tre kameror att blicka ut över Bergslagstorget nattetid. Förhoppningen är att antalet misshandelsfall på platsen ska gå ner och att bevisföringen ska underlättas vid brott. Men det finns också uttalad kritik.
Kameror ska komma att vaka över Bergslagstorget nattetid, för att förhindra brott. Det är i alla fall kommunledningens och polisens tanke. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Jo, Malmö har gått före i den här utvecklingen. Jag och kommunalrådet Stig Andersson var faktiskt i Malmö i mitten av april för att på plats se hur bra kameraövervakningen fungerar, säger Sören Wiktorsson.
<b>Misshandel</b>
Anledningen till övervakningsplanerna är ett antal händelser som ägt rum på Bergslagstorget nattetid, bland annat flera misshandelsfall.
- Tanken är att kamerorna ska vara på från 21-tiden till kanske 5 på morgonen, säger Wiktorsson. Hur många kameror det blir vet vi inte än, kanske två eller tre, vi får titta på vad som behövs för att täcka upp.
Enligt kommunalrådet Stig Andersson (s) ska förslaget tas upp i samband med att budgeten läggs.
- Det är ju vissa kostnader involverade i det här, säger Stig Andersson. Men förhoppningsvis kan vi ta upp frågan till budgeten som är planerad till i slutet av november och sedan lägga in en ansökan till länsstyrelsen.
<b>Kritik</b>
Det finns avvikande röster, kritik har hörts även i Finspång. Carlinge Wisberg (v), ledamot i fullmäktigegruppen är inte begeistrad i planerna.
- Jag avvisar bestämt alla former av kameraövervakning på allmän plats. Ett så allvarligt intrång på den personliga integriteten är överhuvudtaget inte försvarbart. Jag kan inte se att situationen på Bergslagstorget är så allvarlig att det motiverar den här typen av åtgärder, säger Carlinge Wisberg.
Han ser istället helt andra åtgärder för att komma tillrätta med brottsligheten.
<b>Överklagar?</b>
- Den allmänna ordningen måste naturligtvis upprätthållas genom traditionell polisiär patrullering, menar Carlinge Wisberg som heller inte är främmande för att pröva att överklaga ett eventuellt tillstånd.
Stig Andersson förstår inte riktigt detta med den personliga integriteten.
- Går man in på en flygplats i dag är man övervakad, eller på ett bankkontor. Varför går det bra där men inte på ett torg? Detta med kameraövervakning är ju väldigt reglerat. Det är väldigt hård kontroll för hur man får använda bilderna. Det inspelade materialet förstörs också efter några veckor, tillägger Stig Anderson.
<b>Dålig bild</b>
Några undersökningar har visat att dessa övervakningskameror inte producerar fullt så hållbara bevis som man skulle önska. Bilden blir inte tillräckligt bra helt enkelt.
- Jag tror att man i första hand ska se kamerorna som en preventiv åtgärd, säger Sören Wiktorsson. Men sker det ändå något så ska man komma ihåg att Finspång är en liten ort, jämfört med Malmö. Här är det troligen betydligt enklare att identifiera en gärningsman på grundval av bilderna.
Ett jakande beslut av länsstyrelsen kan överklagas hos allmän förvaltningsdomstol.