Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Planer för nytt bostadsområde

Runt 100 bostäder i form av radhus, parhus och enbostadshus. Och så en förskola intill. Ja, det kan bli verklighet i Melby utanför Finspång. Nu ska detaljplanen ut på samråd.

Sjöutsikt. Skissen visar hur det är tänkt att de olika hustyperna, ska vara placerade. Skissen har tidigare varit publicerad i den riskanalys som ÅF gjort.

Sjöutsikt. Skissen visar hur det är tänkt att de olika hustyperna, ska vara placerade. Skissen har tidigare varit publicerad i den riskanalys som ÅF gjort.

Foto: Finspångs kommun

FINSPÅNG2017-11-23 07:00

– Ärendet har varit en riktig långbänk. Men nu har vi kommit ett steg längre, säger kommunalrådet Herman Vinterhjärta (MP) och syftar på att detaljplanen nu ska ut på samråd. Det innebär att boende runtomkring och andra intressenter får säga sitt, liksom länsstyrelsen och övriga myndigheter som kan ha invändningar och synpunkter i ärendet.

Det handlar alltså om en detaljplan för delar av de privatägda fastigheterna, Melby 3:3 och Melby 3:16, som ligger mellan riksväg 51 och sjön Glans nordöstra strand vid Ysundaviken, sex kilometer från Finspångs tätort. Ett område på cirka sex hektar som på sikt kan komma att bebyggas med bostadshus.

- Men kommunen ska inte köpa marken. Tanken är att Melby Hills AB, som är ägare till den större delen av området, Melby 3:16, ska exploatera det, säger planarkitekt Marika Östemar, Finspångs kommun.

Det innebär att kommunen inte heller har för avsikt att stå som byggherre,

– Nej vi underlättar bara för den som vill genom att anta en ny detaljplan, förtydligar Herman Vinterhjärta.

Vad som får byggas och hur är noga reglerat i planen. Det handlar om enbostadshus, parhus och radhus liksom möjlighet att även uppföra en skolbyggnad.. Enbostadshusen, det vill säga villorna, får inte vara större än 145 kvadratmeter per tomt. För parhusen gäller 150 kvadratmeter och för radhusen 225 kvadratmeter. För samtliga dessa finns en bestämmelse för högsta nockhöjd, åtta meter.

Den största tillåtna byggytan för skolbyggnaden är 300 kvadratmeter.

– När det gäller förskola är det heller inget kommunen kommer att bygga eller driva, utan är det någon som vill öppna en i privat regi ska det vara möjligt, fortsätter Herman Vinterhjärta.

Enligt planförslaget finns också vissa risker som man måste ta hänsyn till. Eftersom området ligger mellan riksväg 51 och sjön Glan, nämns översvämningar, trafikbuller och farligt gods som transporteras på riksvägen förbi.

På måndag lämnas detaljplanen ut för samråd som pågår i sex veckor. Det avgörande beslutet tas i kommunfullmäktige.

– Blir det inga överklaganden kan jag tänka mig att detaljplanen antas början av hösten. Sedan är det fullt möjligt att börja bygga, säger Marika Östemar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!