Vi träffade Mats Rosander, mångårig kommunikationsdirektör på Siemens och styrelseordförande i CNG från starten av skolan fram till 2020.
– På den tiden hette Siemens Energy ABB och ABB hade en industrifriskola i Västerås som vi tittade på och det gav inspiration till CNG i Finspång. Första läsåret var det bara en klass på cirka 25 elever. Inriktningen då var att eleverna efter gymnasiet skulle gå vidare till högre utbildningar, säger han.
Syftet med CNG var att säkra kompetens till industrierna i Finspång.
– Det var svårt att hitta rätt kompetens. Efter att eleverna, som gått på CNG, bedrivit högskolestudier två eller tre år, kom många tillbaka och började jobba först och främst på nuvarande Siemens.
De första åren ägdes CNG av ABB, som senare blev Alstom och sedan Siemens.
– CNG var fram till 2003 en intern avdelning på företaget. Då bildades den ägarkonstellation som finns idag. Fler företag adderades och Finspångs kommun kom in som delägare på 49 procent, berättar Mats Rosander.
Ett aktiebolag bildades där företagen äger 51 procent av aktierna, detta för att CNG ska kunna vara en friskola.
– Vi startade då också nya program i form av industriprogrammet och elprogrammet. Vi började växa och hade stort fokus på att bibehålla kvalitén på utbildningarna och utveckla samverkan med företagen, så att de fick den kompetens som efterfrågades.
CNG:s lokaler inne på Siemensområdet var i början av 2010-talet för små för den växande elevskaran.
– Vi ville lägga till teknikprogrammet och var redan trångbodda. Kommunen såg då till att bygga Bildningen, där både CNG och Bergska gymnasiet håller till, säger Mats Rosander.
150-miljonersbygget gjorde att CNG också kunde satsa på ett vårdprogram.
– Vården hade också behov av mera kompetens samtidigt som breddningen av programutbudet gav en jämnare fördelning mellan killar och tjejer, vilket förstås är bra för helheten, menar Mats Rosander.
I dag går cirka 550 elever på Curt Nicolingymnasiet.
Vad är det som gjort att CNG har haft ett så bra rykte genom åren och lockat många elever till skolan?
– Vi hade ett väldigt högt sikte från början. Det kanske är en klyscha, men ordet världsklass har hela tiden genomsyrat CNG:s verksamhet, liksom nytänkande och innovation. Att vi ska vara Sveriges bästa gymnasieskola var och är en uttalad målsättning. Vi är en icke-vinstdrivande skola, där eventuell vinst ska återinvesteras för elevernas bästa, förklarar Mats Rosander.
Tino Gournambassis, vd på KL Industri, är också ordförande för CNG AB:s styrelse.
– För oss på KL Industri är det väldigt viktigt att ha ett nära samarbete med en gymnasieskola som ser till att vi får bra arbetskraft. Att ägarföretagen kan påverka vissa inriktningar är fenomenalt bra för alla företag som är med i det här, säger Tino Gournambassis.
Hade ni haft svårare att hitta rätt arbetskraft utan CNG?
– Ja, inte bara vi. Alla industriföretag i Finspång hade haft det mycket jobbigare, klargör Tino Gournambassis.
Vilka utmaningar finns det framåt?
– Att fortsätta attrahera ungdomar till industritekniska utbildningar och till vården. Branscher som är i stort behov av att anställa. Våra elever ska känna, att deras utbildning kan landa i ett jobb, eller ger dem förutsättningar att studera vidare, poängterar Magnus Ekenblom vd Curt Nicolingymnasiet.