Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pizzeriaägaren:"Gjorde fel men varför tar det sån tid?"

Sultan Almuhsen har väntat på att få öppna sin nya pizzeria sedan förra sommaren. "Jag gjorde fel när jag inte sökte bygglov, men varför tar det så lång tid?", säger han.

Sultan Almuhsen står utanför sin nyrenoverade pizzeria och hoppas på att han snart ska få öppna verksamheten.

Sultan Almuhsen står utanför sin nyrenoverade pizzeria och hoppas på att han snart ska få öppna verksamheten.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2021-03-12 21:00

Sultan Almuhsen kom till Sverige från Syrien 2014.

– Jag kom till Hävla först, flyttade till Norrköping och jobbade som snickare, på lager och som kock, berättar han.

Med en bakgrund som pizzabagare i hemlandet och med en dröm om att driva sitt eget företag tog han chansen, flyttade till Finspång för att starta pizzeria i Finspångs centrum i juli förra året.

– Jag tog över lokalerna på Bergslagsvägen och gjorde en totalrenovering: kök, ventilation, toalett och el. Jag renoverade för en miljon kronor totalt, hade sparat och lånat pengar av bank och av kompisar, säger Sultan.

undefined
Sultan i sitt kök, som väntar på att komma till användning.

Efter renoveringen fick han reda på att det krävdes bygglov.

– Jag gjorde fel, jag visste inte att man var tvungen att ansöka om bygglov och att byggnaden var ett K-märkt hus.  Det var inget jag fick någon information om när jag tog över lokalerna.

 36-åringen bor med fru och två små barn i samma fastighet som pizzeriaverksamheten.

– Jag har hyra, försäkringar och elräkningar att betala, men har inte kunnat få in några pengar de senaste åtta månaderna eftersom det tar sån tid att få bygglov, säger Sultan.

undefined
Sultan kan inte förstå att det tar så lång tid med bygglovshandläggningar.

Pizzeria & konditori Veda ligger mittemot Finspångs nya vårdcentrum.

– Jag hade tänkt att restaurangen skulle kosta 300 000 kronor, men det har blivit mycket mer. Jag måste betala 40 000-50 000 kronor till en arkitekt för att göra ritningar till bygglovet. Jag har inte möjlighet att låna mer pengar, säger han.

Nu har han fått besked från kommunen om att det tar ytterligare flera veckor innan ett nytt bygglov kan vara klart.

undefined
Pizzaugnarna står oanvända i väntan på besked.

– Jag fattar inte att det kan ta så lång tid. Folk hittar inte jobb, men jag gör jobb till mig själv. Jag skulle kunna öppna verksamheten på en timme om de säger ja, betonar Sultan Almuhsen.

Han påpekar att han alltid haft en passion för matlagning och en längtan efter att kunna försörja sig som egen företagare.

– Det är min dröm att ha en egen pizzeria. Jag vill bygga upp verksamheten från grunden och erbjuda italiensk pizza, kaffe, bakelser och tårtor.

undefined
Pizzeria & konditori Veda ligger i Finspångs centrum.

Sultan har satsat alla sina besparingar på pizzerian och konditoriet i centrala Finspång.

– Jag har lagt alla pengar på lokalerna och vill jobba för att folk ska bli glada. Jag gjorde fel och skulle ha tänkt på bygglov, men det borde gå att lösa, konstaterar Sultan Almuhsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!