Projektet "Samarbete–Integration", som startades tillsammans med Bergska gymnasiets introduktionsprogram i början av 2017, genomförs även detta år.
– Alla är väldigt nöjda med satsningen, så vi bestämde oss tidigt för att fortsätta. Såna här fina vinterdagar innebär perfekta förutsättningar för våra aktiviteter, säger Jens Rinman, ordförande i Friluftsfrämjandet i Finspång.
Strax efter att Friluftsfrämjandet och skolan beslutat om en fortsättning kom beskedet att projektet stöds genom 10 000 kronor från Friluftsfrämjandets, strategiska projekt "Meningsfull väntan". Det är ett treårigt projekt som startades 2015 och finansieras genom Svenskt Friluftsliv.
– Jättekul att vi uppmärksammas av Friluftsfrämjandet centralt. Pengarna ger oss möjlighet att skaffa utrustning som finansierar den här säsongen. Vi har köpt mössor, vantar, yxor, kompasser, pimpelspön, en muurikka (häll) och varor till matsäckar, säger Jens Rinman.
Första marsdagarna inbjöd till vinteraktiviteter i Lunddalen. Totalt är det cirka 50 elever i 16–20-årsåldern som deltar.
Först berättar Friluftsfrämjandets ledare om allemansrätten och vad som gäller vid fiske. Jens Rinman informerar om att det finns fem sorters fisk i Bleken: gädda, gös, abborre, mört och brax.
Därefter fick ungdomarna prova på att åka långfärdsskridskor och längdskidor samt pimpla på Bleken.
18-årige Rahmatollah Rustani testade på att åka långfärdsskridskor.
– Provade för första gången förra året. I början är det svårt, sedan blir det lite lättare. Det är roligt, säger han.
När han bodde i Rejmyre fick han testa på att fiska, men det var första gången han pimplade.
– Vi lär oss mycket här. Vi åker skridskor, fiskar, umgås och får mycket information om skogen.
Han kom till Sverige 2015.
– Det är inte så kallt i Sverige, det var kallt i Afghanistan också, konstaterar Rahmatollah Rustani.
Friluftsfrämjandet anordnar olika höst-, vinter- och våraktiviteter för eleverna.
– Vi hittar på olika saker, anpassat efter årstiderna. Vi är många ledare som hjälper till. Tanken är att ungdomarna ska lära sig mer om förutsättningarna och möjligheterna till friluftsliv. Vi lär ut vad vi kan, så att de ska kunna utnyttja alla möjligheter som vi har, betonar Jens Rinman.