Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Matfesten: "Jag vet inte vad det är, men det är gott"

Vilken fest det blev på Finspångs största äldreboende, Storängsgården, när personalen bjöd in till "världens mat".

Mario Collins Tukwatanise hade lagat mat från sitt hemland Uganda när personalen på Storängsgården bjöd de boende på "världens mat".

Mario Collins Tukwatanise hade lagat mat från sitt hemland Uganda när personalen på Storängsgården bjöd de boende på "världens mat".

Foto: Mikael Grip

Finspång2021-11-11 13:00
undefined
"Jag vet inte riktigt vad det är jag äter. Men gott är det", sa Birgit Fors om maten som serverades. Sabah Sag Sjöstrand tog hand om uppläggningen.

Det var inget fel på matglädjen när anställda på äldreboendet Storängsgården bjöd på "världens mat".

– Jag vet inte riktigt vad det är jag äter. Men gott är det. Jag är van att äta allt, sammanfattade Birgit Fors, med ett leende. 

undefined
Uganda, El Salvador, Bosnien och Uruguay var några av länderna maten kom ifrån när personalen på Storängsgården bjöd in till "världens mat".

Birgit är en av de 73 boende på Storängsgården som fick smaka mat från bland annat Uganda, Uruguay, Bosnien och El Salvador. Även mer nära mat från Gotland och Östergötland fanns på menyn. Fatet med strömming på knäckebröd blev snabbt tomt. 

undefined
Temat för dagen på äldreboendet Storängsgården.

Birgit har bott på Storängsgården i cirka ett år. Under den tiden har det inte varit läge för stora samlingar.

– Det är första gången vi är så här många samlade sedan jag flyttade hit. Det känns bra att se så mycket folk, sa hon.

undefined
"Jag tänkte det skulle vara kul att visa ett smakprov på maten från de olika platserna vår personal kommer ifrån och bjuda våra boenden", berättade enhetschefen Petra Gardelin.

Idégivare till matupplevelsen heter Petra Gardelin, enhetchef på Storängsgården.

– Vi är 90 anställda – många med olika nationaliteter och från olika delar av Sverige. Jag tänkte det skulle vara kul att visa ett smakprov på maten från de olika platserna vår personal kommer ifrån och bjuda våra boenden, berättade Petra som själv är från Gotland.

undefined
Färggranna efterrätter.

Mycket därför fanns det gotländsk mat som saffranspannkaka och kajpsoppa på ett av borden.

– Vi har några boenden som är uppväxta på Gotland, de kommer säkert att uppskatta det extra mycket, sa Petra.

undefined
Mario Collins Tukwatanise hade lagat mat från sitt hemland Uganda när personalen på Storängsgården bjöd de boende på "världens mat".

Mario Collins Tukwatanise, kom till Sverige ifrån Uganda för sex år sedan och har jobbat på Storängsgården i tre år. 

– Jag har lagat en del mat från mitt hemland. Ris, en speciell rätt med bönor och ett chapatibröd från Indien. Jag tänkte laga "matoke", det är bananer som kokas. Bananerna mosas och det ser ut som potatismos. Men, det får bli nästa gång, sa Mario.

undefined
Mario Collins Tukwatanise lagade mat från sitt hemland Uganda.

Han fick ofta svara på frågor om sin mat.

– De flesta provar något och man kan säga att det är veganmat, det finns inget kött i det jag har lagat. Alla kan äta det här, konstaterade Mario.

undefined
Märta Persson spanade in all mat som det fanns att välja på under "världens mat" på Storängsgården.

Märta Persson gillade också maten, som hon inte äter varje dag.

– Det är en blandad kompott av god mat. Jag hoppas det blir fler sådana här dagar, sa hon.

undefined
Läckerheter från Uganda.

Det var första gången "världens mat" på Storängsgården arrangerades.

– Vi får se vad personal och boenden tycker om det här. Det kan hända att det blir en tradition. En annan otroligt viktig sak idag var att vi äntligen kunde samlas i en så här stor grupp. Det har vi saknat under pandemin, sa Petra Gardelin och la upp läckerhet efter läckerhet på en tallrik.

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!