Det var inget fel på matglädjen när anställda på äldreboendet Storängsgården bjöd på "världens mat".
– Jag vet inte riktigt vad det är jag äter. Men gott är det. Jag är van att äta allt, sammanfattade Birgit Fors, med ett leende.
Birgit är en av de 73 boende på Storängsgården som fick smaka mat från bland annat Uganda, Uruguay, Bosnien och El Salvador. Även mer nära mat från Gotland och Östergötland fanns på menyn. Fatet med strömming på knäckebröd blev snabbt tomt.
Birgit har bott på Storängsgården i cirka ett år. Under den tiden har det inte varit läge för stora samlingar.
– Det är första gången vi är så här många samlade sedan jag flyttade hit. Det känns bra att se så mycket folk, sa hon.
Idégivare till matupplevelsen heter Petra Gardelin, enhetchef på Storängsgården.
– Vi är 90 anställda – många med olika nationaliteter och från olika delar av Sverige. Jag tänkte det skulle vara kul att visa ett smakprov på maten från de olika platserna vår personal kommer ifrån och bjuda våra boenden, berättade Petra som själv är från Gotland.
Mycket därför fanns det gotländsk mat som saffranspannkaka och kajpsoppa på ett av borden.
– Vi har några boenden som är uppväxta på Gotland, de kommer säkert att uppskatta det extra mycket, sa Petra.
Mario Collins Tukwatanise, kom till Sverige ifrån Uganda för sex år sedan och har jobbat på Storängsgården i tre år.
– Jag har lagat en del mat från mitt hemland. Ris, en speciell rätt med bönor och ett chapatibröd från Indien. Jag tänkte laga "matoke", det är bananer som kokas. Bananerna mosas och det ser ut som potatismos. Men, det får bli nästa gång, sa Mario.
Han fick ofta svara på frågor om sin mat.
– De flesta provar något och man kan säga att det är veganmat, det finns inget kött i det jag har lagat. Alla kan äta det här, konstaterade Mario.
Märta Persson gillade också maten, som hon inte äter varje dag.
– Det är en blandad kompott av god mat. Jag hoppas det blir fler sådana här dagar, sa hon.
Det var första gången "världens mat" på Storängsgården arrangerades.
– Vi får se vad personal och boenden tycker om det här. Det kan hända att det blir en tradition. En annan otroligt viktig sak idag var att vi äntligen kunde samlas i en så här stor grupp. Det har vi saknat under pandemin, sa Petra Gardelin och la upp läckerhet efter läckerhet på en tallrik.