Polisen fick vid lunchtid på onsdagen tips om att en person boendes i Finspång hade vapen upphängda på en vägg i sin bostad.
– Vi fick beslut av åklagare om husrannsakan och åkte dit. Gevär och liknande ska förvaras i låsta vapenskåp och inte ligga framme, säger Angelica Israelsson Silfver, presstalesperson vid polisen.
Husrannsakan visade att personen hade två gevär hängandes på en vägg. Polisen bedömde vapnen som fullt funktionsdugliga och tog med sig gevären. En anmälan om brott mot vapenlagen upprättades mot personen.
– Vapnen skickas till NFC (Nationellt forensiskt centrum) för kontroll. Även om vi bedömer vapnen som funktionsdugliga, så är det NFC som tar det slutgiltiga beslutet. Är det så att vapnen klassas under vapenlagen, då kommer de att förstöras, förklarar Angelica Israelsson Silfver.
Påföljden för vapenbrott är fängelse i högst tre år. Om brottet är grovt handlar det om grovt vapenbrott till fängelse i lägst två år och högst fem år. Är brottet att anse som synnerligen grovt döms personen för synnerligen grovt vapenbrott till fängelse i lägst fyra år och högst sex år. Om gärningen har begåtts av oaktsamhet eller om brottet är ringa, kan det bli böter eller fängelse i högst sex månader.
Enligt Brottsförebyggande rådet misstänktes 5 492 personer för brott mot vapenlagen 2019. Av dessa var 19 procent mellan 15-20 år. Av de misstänkta för vapenbrott var tolv procent kvinnor.