Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Per Unckel på besök i skolan

FINSPÅNG
Per Unckel öste beröm över Curt Nicolin-gymnasiet vid sitt besök i Finspång i går.
- Skolan gör allt rätt. Den är berömd i hela Sverige, sade han.
Att andelen elever utan godkända betyg i grundskolan ökar, är den allvarligaste samhällsfrågan, ansåg han.

"Jag känner mig fortfarande hemma i Finspång", sade Per Unckel. I går besökte han skolan ”som gör allt rätt” - CNG.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

"Jag känner mig fortfarande hemma i Finspång", sade Per Unckel. I går besökte han skolan ”som gör allt rätt” - CNG. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

Finspång2002-05-18 00:00
Per Unckel besökte tre skolor som han kallade exceptionella. Dackeskolan i Mjölby med dess guldsmedsutbildning, svensk-finska skolan i Motala och så CNG i Finspång.
- Det talas om skolan i hela Sverige, sade Per Unckel.
- Här har man en avancerad teoretisk utbildning varvad med praktik. Skolsalen och katedern är inte i centrum, det är väldigt litet av traditionellt undervisningssätt. Väldigt litet av tänkandet, att alla ska göra likadant samtidigt.

<b>Variation</b>
Per Unckel förespråkar variation inom skolan. Ett sätt att tackla problemen i skolan är att lära av de goda exemplen, anser han.
-De måste lyftas fram, och de finns inte bara bland friskolorna. Det viktiga är att det finns en variation. All pedagogik passar inte alla elever.
Problemet, anser han, med de kommunala skolorna är att de måste verka i gamla strukturer. Hemligheten bakom framgången för vissa skolor är att de fungerar självständigt - utan skolbyråkrati och utbildningspolitiker "som hänger över axeln på dem".

<b>Utan betyg</b>
- Jag tror på att ta bort timplanen. Hur kan riksdagen veta hur många timmar eleverna ska läsa tyska? det viktigaste är att de kan tyska när de slutar skolan. Hur lång tid det tar kan vara olika.
En fjärdedel går ut grundskolan utan godkända betyg, uppgav Per Unckel.
Han anser att det är den allvarligaste frågan för Sverige för närvarande.
- En orsak till detta är att lärarnas arbetsförhållanden inte är tillräckligt utmanande. De gör inget dåligt jobb medvetet, så menar jag inte. Men byråkratin och de långa beslutsvägarna i en administration med vällovligt syfte, gör att inflytande över arbetet minskar.

<b>Utbildningsminister</b>
Per Unckel har varit utbildningsminister och har ett stort intresse för skolfrågor. Obotligt intresserad, säger han.
Men vid ett eventuellt regeringsskifte är det inte säkert han skulle vilja ta den posten igen.
I linje med sina åsikter om att riva de gamla strukturerna säger han:
- Vi kanske inte ska ha något utbildningsdepartement alls. Jag skulle kunna tänka mig att jobba med mänsklig växt i bredare bemärkelse. Ett departement för human resources - det finns inget bra svenskt ord. Där kunde till exempel frågor om utbildning och forskning ligga.
Efter att ha uttalkat denna vision åkte Per Unckel vidare till Norrköping för att träffa riksdagskandidater.
Innan han försvann passade Björn Bressler gruppeldare frö moderaterna i Finspång, på att bjuda in honom till Stolthetens festival den 6 juni.
- Om jag bara hinner tillbaka till Stockholm till eftermiddagen kommer jag, lovade Per Unckel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om