Pepparkakan som vi är vana vid den, är en tunn spröd kaka som får sin unika smak från kryddor som ingefära, nejlika och kanel. Det första dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige är från 1300- talet, då nunnor bakade och åt dem i medicinskt syfte. De stackars nunnorna hade våldsamma magbesvär samt problem med matsmältningen, och kryddorna i kakorna hjälpte. På den tiden var ingredienserna förutom de vi har idag, även peppar, kardemumma, anis, fänkål, cederolja, citron- och pomeransskal.
Bra proviant till soldaterAtt pepparkakan är en gammal och älskad kaka råder det knappast några tvivel om, men visste du att man redan på 1800-talet före Kristus avnöt denna kryddiga kaka? Det var de romerska krigarna i Mesopotamien som fick med sig pepparkakan ut i fält när de skulle strida och resa långt. Pepparkakan är mycket hållbar och möglar inte, så den var bra som proviant vid långa resor för soldaterna.
Ilsken kungAlla har vi väl hört att man blir snäll av att äta pepparkakor. Men vart kommer det ifrån? Unionskungen Hans av Sverige, Norge och Danmark som regerade mellan år 1497 och 1501, var ofta på mycket dåligt humör. Han blev ordinerad pepparkakor av sin doktor då ryktet sade att man blev glad om man åt dem. Därmed föddes myten om att man blev snäll om man äter pepparkakor. Sen om den ilskne konungen verkligen blev snäll av kakorna är ju en annan sak.
Här kommer ett recept på pepparkakor som smakar himmelskt.
Tant Kerstins pepparkakor
1,5 deciliter sirap
1,5 deciliter socker
1 matsked bikarbonat
1 påse pepparkakskryddor
150 gram smör
1 ägg
Vetemjöl tills degen går hantera på ett bra sätt (det går även utmärkt att använda glutenfri mjölmix)
Koka upp socker och sirap i en kastrull, låt bubbla tills sockret löst sig.
Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt bikarbonat, kryddorna, smör och ägget.
Rör sedan ner mjöl tills det blir en hanterbar deg. Bättre torrare deg än för lös.
Kakorna gräddas i 175 grader tills de fått en fin färg.