Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pepparkakans dag

Idag den 9 december är det pepparkakans dag. Visste du att vi ätit kakan i Sverige sedan 1300-talet, eller varför det heter att man blir snäll av att äta de kryddiga sötsakerna.

På Åbergs konditori i Finspång finns dessa fina pepparkakshjärtan.
- Är det pepparkakans dag imorgon? Det visste inte vi! Men vi säljer mycket av dom hela december, utbrister personalen på Åbergs.

På Åbergs konditori i Finspång finns dessa fina pepparkakshjärtan. - Är det pepparkakans dag imorgon? Det visste inte vi! Men vi säljer mycket av dom hela december, utbrister personalen på Åbergs.

Foto: Pernilla Andersson

FINSPÅNG2011-12-09 05:00

Pepparkakan som vi är vana vid den, är en tunn spröd kaka som får sin unika smak från kryddor som ingefära, nejlika och kanel. Det första dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige är från 1300- talet, då nunnor bakade och åt dem i medicinskt syfte. De stackars nunnorna hade våldsamma magbesvär samt problem med matsmältningen, och kryddorna i kakorna hjälpte. På den tiden var ingredienserna förutom de vi har idag, även peppar, kardemumma, anis, fänkål, cederolja, citron- och pomeransskal.

Bra proviant till soldater

Att pepparkakan är en gammal och älskad kaka råder det knappast några tvivel om, men visste du att man redan på 1800-talet före Kristus avnöt denna kryddiga kaka? Det var de romerska krigarna i Mesopotamien som fick med sig pepparkakan ut i fält när de skulle strida och resa långt. Pepparkakan är mycket hållbar och möglar inte, så den var bra som proviant vid långa resor för soldaterna.

Ilsken kung

Alla har vi väl hört att man blir snäll av att äta pepparkakor. Men vart kommer det ifrån? Unionskungen Hans av Sverige, Norge och Danmark som regerade mellan år 1497 och 1501, var ofta på mycket dåligt humör. Han blev ordinerad pepparkakor av sin doktor då ryktet sade att man blev glad om man åt dem. Därmed föddes myten om att man blev snäll om man äter pepparkakor. Sen om den ilskne konungen verkligen blev snäll av kakorna är ju en annan sak.

Här kommer ett recept på pepparkakor som smakar himmelskt.

Tant Kerstins pepparkakor

1,5 deciliter sirap

1,5 deciliter socker

1 matsked bikarbonat

1 påse pepparkakskryddor

150 gram smör

1 ägg

Vetemjöl tills degen går hantera på ett bra sätt (det går även utmärkt att använda glutenfri mjölmix)

Koka upp socker och sirap i en kastrull, låt bubbla tills sockret löst sig.

Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt bikarbonat, kryddorna, smör och ägget.

Rör sedan ner mjöl tills det blir en hanterbar deg. Bättre torrare deg än för lös.

Kakorna gräddas i 175 grader tills de fått en fin färg.

Söta fakta
Hjärtformen på kakorna är en kärlekssymbol som användes av nunnorna när de skulle forma pepparkakor, grisen är en symbol för livets välfärd och änglarna symboliserade människans godhet.När pepparkakskonsten kom till Sverige var det en "åretruntkaka" och då framförallt en kaka som åts i medicinskt syfte. Men på 1800-talet fick allmänheten mer möjlighet att köpa mjöl, socker och andra råvaror. Detta medförde att man började baka mer hemma och runt juletid ställde man alltid till med storbak av alla favoritbröd och favoritkakor. Därmed blev det mer eller mindre tradition att baka pepparkakor till jul då dess råvaror var något dyrare än andra kakors.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om