Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pensionärskritik mot äldreomsorgen

Situationen är ansträngd och personalen är orolig på Finspångs vårdboenden. Socialnämndens ordförande pepprades med frågor och fick ta emot kritik när han satt till svars inför 20 medlemmar i Pensionärernas s-förening.

FINSPÅNG2005-04-21 06:00
Schemaläggningarna, personaltätheten på nätterna och bristfällig kommunikation mellan olika parter var några ämnen som belystes, främst på Tegelbackens demensboende.
- Så fort det görs den minsta förändring blir det oroligt bland personalen. Jag anser att vi måste göra förändringar och sätta in resurserna där de bäst behövs. Schemana måste bli flexibla och passa in där insatser mest måste till. Men jag tycker att cheferna måste bli duktigare på att få personalen på golvet delaktiga i förändringarna, sa Conny Eriksson.

Kämpar
- Vi kämpar för att få mera pengar till den här delen av omsorgen, men ekonomin är kärv i hela kommunen, så det är inte så enkelt, underströk Conny Eriksson.
Några på mötet menade att de bävar för att bli sjuka under de förhållanden som råder i äldreomsorgen.
Hans Carlson påstod att medicineringen av vårdtagarna på Tegelbacken ökar i syfte att de boende skall vara lugnare och därmed mindre personal skall krävas. Hans ansåg också det vara fel om socialnämnden talar om när nedslag ska göras.
- Då städas, fejas och vädras det för fullt. Det innebär att ni i nämnden inte får se verkligheten, menade Hans Carlsson.
- Vi gör inte oannälda inspektioner för att se hur det står till. Det är länsstyrelsen som tillsynsmyndighet som gör det, svarade Conny Eriksson.

Kritik
Lars Andersson kritiserade insatsplaner, schemaläggning, briställiga resurser och den klena kommunikationen mellan lasarettet och Tegelbacken.
- Du har sagt att du inte förstår personalens oro och det förstår jag inte hur du kan säga. Personalen på Tegelbacken jobbar i motvind och trots att de inte får någon hjälp av socialnämnden så utför de ett gott arbete. Det är en gåta för mig hur de orkar, ansåg Lars Andersson.
- Jag har aldrig sagt at jag inte förstår oron. Där måste du ha missuppfattat mig, Lasse, tillbakavisade Conny Eriksson.
Trots att länsstyrelsen hävdat att det är olagligt att låsa om vårdtagarna på nätterna, så fortsätter Finspångs kommun att göra det.
- Ja, vi låser dörrarna till rummen. De flesta vill ha det så. Det har visat sig när vi frågat antingen de boende själva eller anhöriga, försvarade Conny Eriksson beslutet.
Han konstaterade att de resurser som man på 1980-talet trodde skulle finnas in på 200-talet inte finns längre.
- Risken framöver är att vi tvingas satsa mera resurser på det som är lagstadgat och på de grupperr som behöver resurserna mest, förmodade Conny Eriksson.
- Tillsätt en äldreombudsman i kommunen. Ta med dig det, uppmanade Helge Backman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om