Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pensionärer kluvna om LOV

Nu har även pensionärsorganisationerna fått säga sitt om LOV, lagen om valfrihet i hemtjänst, efter att den politiska oppositionen krävt en vidare utredning av ärendet.

Delade åsikter. Ska kommunen behålla LOV eller inte? Frågan är ännu inte avgjord.

Delade åsikter. Ska kommunen behålla LOV eller inte? Frågan är ännu inte avgjord.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

FINSPÅNG2018-02-24 07:00

Den politiska majoriteten, S+V+MP var beredd att klubba igenom en avveckling av LOV vid kommunfullmäktiges sammanträde i september förra året. Man hänvisade bland annat till att det bara var 17 kunder som valt privata utförare medan 296 valt serviceinsatser i kommunens regi.

Oppositionspartierna, M+L+C+KD samt SD menade att förslaget om avveckling måste förankras hos dem som nyttjar den typen av tjänster. Därför krävde de en återremittering vilket också gick igenom.

Sedan dess har en dialog förts med kommunmedborgare, det kommunala pensionärsrådet, pensionärsorganisationer och berörda företagare.

Bland dem som vill behålla valfrihetssystem i kommunen finns SPF seniorerna. I sitt yttrande påpekar föreningen ”Äldre skall kunna välja och välja bort, vilket ökar makten över det egna livet och ger ett bibehållet självbestämmande” och ”Konkurrens befrämjar kvalitet - dålig kvalitet väljs bort”

– Många andra kommuner lägger till LOV, samtidigt tänker man ta bort det i Finspång, det är väldigt tråkigt för våra äldre, kommenterar Inger Welander, föreningens ordförande

Hon tillägger:

– Vi vill göra LOV obligatoriskt i alla kommuner, den som är yngre kan själv välja tjänster, det måste gälla även för våra äldre.

PRO, däremot är av helt motsatt åsikt.

– Vi är emot LOV. Vår grundsyn är att vård och skola ska bedrivas utan kommersiella krafter, det ska inte vara vinstdrivande, säger Lars Hammarlund, sekreterare PRO, Finspång.

Han tillägger dock att han personligen var positiv i början när LOV infördes i kommunen.

– Jag trodde på en bra konkurrens, men så blev det inte. Nu har det ju mest handlat om städning, kanske det hade varit bättre om hela omsorgsbiten hade varit med, funderar han.

Även kommunmedborgarna har fått lämna synpunkter, bland annat utifrån frågan ”Vad är valfrihet för dig? Svaren visar alltifrån ”möjligheten att även ha LOV på vård” till möjligheten att välja maträtter. Här finns även de som anser att LOV bör tas bort med motiveringen ”kommunen ska vara det självklara valet (med bra kvalitet)”

Av de två privata utförarna som kunderna kunnat välja mellan, finns bara en kvar idag. Den andra har upphört med verksamheten. Den kvarvarande säger i utredningen att Finspångs kommun inte har så mycket kontakt med privata utförare och tillägger att ”det är motigt och det känns inte som man månar om privata utförare”

På onsdag, den 28 februari kommer ärendet återigen upp i kommunfullmäktige.

Inger Ramstedt

LOV

Beslutet om LOV, lagen om valfrihet togs 2011, 2012 godkändes den första privata utföraren och två år senare den andra. Det handlade om servicetjänster - städ och inköp.

De som inte valt privata utförare och som fått beviljat stöd, har fått hjälp av lokalvårdsenheten som ligger under kommunen. Hittills har 56 procent av landets kommuner infört LOV, bland dem är Katrineholm, Linköping, Motala, Vingåker och Örebro

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om