Pensionärer fick expertråd
- Vi har ett konstigt pensionssystem och ett ännu konstigare skattesystem. Det är det som gör att folk i så stor utsträckning tror att de får felaktiga pensioner. Det hävdade Olle Johansson, Sveriges Pensionärsförbunds expert i skatte- och pensionsfrågor, när han framträdde på SPF Brukspensionärernas månadsmöte i Finspång.
Olle Johansson är expert i pensionsfrågor på Sveriges Pensionärsförbund. Han höll en omfattande utläggning i frågan för ett 90-tal medlemmar i SPF Brukspensionärerna i Finspång. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
Många SPF-medlemmar tycker att de får för lite i pension. Olle Johansson gav ett exempel på en medlem från Kalmar, som inom loppet av två år fick tolv brev med olika belopp på sin pension. För att hjälpa medlemmen vidtog Olle tre steg: 1) han skrev till Försäkringskassan i Kalmar, 2) han skrev till Riksförsäkringsverket och 3) han anmälde Försäkringskassan till Justitieombudsmannen (JO).
Hans fråga var:
- Kan det vara rätt och riktigt att behandla en människa på det sättet?
Många klagomål
- Systemet är inte hundraprocentigt. Det är viktigt att vi har våra föreningar och folk där som kan hjälpa medlemmarna. Jag får massor av klagomål på telefon och i brev angående våra pensioner. Det jag tycker är konstigt går jag vidare med. Det gäller pensioner, kommunala bostadstillägg, skatter och hemtjänstavgifter. Vi har ett konstigt pensionssystem och ett ännu konstigare skattesystem. Det är det som gör att folk tror att de får felaktiga pensioner, sade Olle Johansson.
SPF har i åratal slagits för att avskaffa arvsskatten mellan makar eller sambor. Den kampen har SPF vunnit. Regeringspropositionen säger att arvs-och gåvoskatten tas bort från 1 januari 2005.
Numera finns tre olika pensionssituationer. Den allmänna pensionen, som är lagstiftad och bestäms av riksdagen, avtalspensionen, som är ett avtal mellan facket och arbetsgivaren och riksdagen i princip inte har med att göra, och privatpensionen, som är ett avtal mellan pensionstagaren och pensionsgivaren.
I den allmänna pensionen finns tre åldersgrupper. Födda 1937 och tidigare, 1938-1953 och 1954 och senare. Den sistnämnda gruppen går helt på nya pensionssystemet.
Har tjänat
Den pension som tidigare hette ATP och folkpension har ändrat namn till tilläggspension. Olle Johansson menar att ordvalet är fel. Tillägg är något man lägger till något som redan finns.
- Nu är det som det är med det. Under åren 2002-2004 har vi som har tilläggspension tjänat 2,4 procent mer än om vi behållit det gamla systemet, påpekade Olle Johansson.
Hans åsikt var vidare att de som inte gift sig före 65 års ålder lika gärna kan strunta i att göra det, i varje fall om man tänker inkomstmässigt i pensionen. Ogifta får ut ett större belopp än gifta.
Han passade på att rätta till en ganska utbredd missuppfattning.
- Bostadstillägg är en rättighet som pensionärer har. Bostadsbidrag kan inte människor över 65 år. Bidraget är till för yngre personer och barnfamiljer.
90 medlemmar lyssnade till Olle Johanssons utläggning. Anita Baggman togs in som ny medlem i Brukspensionärerna, som 19 november firar 25-årsjubileum i Folkets Hus. 25 november åker föreningen till Häradshammars bygdegård för att fira Vikbolandsjul och möta TV-profilen Ragnar Dahlberg.